Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bilanț tragic al atacului cu rachete de la Vinița: 23 de morți, între care și trei copii
WhatsApp
Numărul victimelor în urma atacului de la Vinița, caracterizat drept "terorist" de Volodimir Zelenski, a crescut la 23. Guvernatorul din Viniţa, Serghii Borzov, a decretat pentru vineri zi de doliu în întreaga regiune, în memoria victimelor.
Urmările atacului cu rachete de la Vinița (Foto: Agerpres)

Numărul morţilor în atacul cu rachete, care a avut loc, joi, în centrul oraşului Viniţa, a crescut la 23, a declarat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, Svetlana Lisinova.

Potrivit sursei citate, printre persoanele decedate se află şi trei copii.

Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.

Vineri dimineaţă, în spitalele din Viniţa erau internate 73 de persoane, iar printre acestea se află şi trei copii. De asemenea, 18 persoane erau date dispărute.

Două rachete au lovit, joi, Piaţa Victoriei din Viniţa, una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului. Rachetele au distrus în principal Casa Ofiţerilor şi o clădire de birouri la parterul căreia funcţiona o clinică medicală. Alte 32 de imobile au fost afectate de suflul exploziei.

De asemenea, peste 50 de maşini au fost distruse, transmite trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu.

VIDEO

 

Zelenski: "Un act deschis de terorism"

 

Rachete rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 23 de persoane - inclusiv trei copii - și rănind alte zeci, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit "un act deschis de terorism".

Atacul de la Vinița, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc dimineața, când străzile erau pline de oameni. Un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr asupra orașului, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Armata rusă nu a confirmat imediat lovitura, dar Margarita Simonyan, șefa rețelei de televiziune rusești controlate de stat RT, a declarat pe canalul său din aplicația de mesagerie că oficiali militari i-au spus că o clădire din Vinița a fost vizată pentru că adăpostea "naziști" ucraineni.

Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

Vestea atacului a apărut în momentul în care miniștrii de externe și de justiție din UE se întâlneau la Haga pentru o conferință privind presupusele crime de război rusești.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut joi o "strategie globală" pentru a coordona eforturile de a aduce în fața justiției autorii crimelor de război din Ucraina.

În discursul de deschidere a conferinței organizate de CPI și Comisia Europeană, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale în Ucraina.

"Tot ceea ce ne dorim este ca această crimă de agresiune să nu rămână nepedepsită", a declarat el în fața oficialilor UE și CPI, descriind atacul de la Vinița drept "o crimă de război".

Zelenski a declarat: "În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni și îndreaptă rachete spre ținte civile unde nu există nimic militar. Ce este aceasta dacă nu un act deschis de terorism? Este un stat ucigaș. Un stat terorist".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel