"Nu acestui decret imbecil!", "Cultura ne îmbogăţeşte", "No culture, no future" (Fără cultură nu există viitor, în engleză, n.red.) - se putea citi pe pancartele manifestanţilor, atât francofoni cât şi neerlandofoni, dintre care unii purtau măşti de carnaval.
Manifestaţia, desfăşurată pe burniţă, în cartierul muzeelor din capitala belgiană, a durat circa două ore şi s-a încheiat fără incidente.
Responsabili ai unor mari instituţii culturale din Bruxelles, ca Teatrul regal flamand KBS sau opera La Monnaie, i-au îndemnat pe politicieni să "reconsidere" decizia de închidere începând de duminică a sălilor de spectacole, prezentată miercuri ca fiind o măsură de precauţie în faţa extrem de contagioasei variante Omicron.
Totuşi, "al patrulea val" al pandemiei continuă să se retragă şi în Belgia, infecţiile fiind în scădere de trei săptămâni, iar experţii care consiliază guvernul nu au recomandat în momentul de faţă restricţii în domeniul cultural, în pofida situaţiei tensionate din spitale.
Denunţând "incoerenţa" şi chiar "aberaţia" unor astfel de măsuri, mai mulţi experţi sanitari au notat că este cu atât mai uluitor faptul că localurile pot rămâne deschise în toată ţara, în anumite condiţii. Unii dintre ei au subliniat importanţa menţinerii deschise a cinematografelor şi teatrelor pentru sănătatea mintală a oamenilor, după doi ani de pandemie.
"Prefer hrana culturală decât să mă îmbuib la restaurant. Această închidere este nedreaptă", a declarat pentru AFP Catherine, profesoară de franceză, potrivit Agerpres.
Unele teatre, precum şi numeroase săli de cinema, mai ales din Bruxelles, Namur (centru) şi Liege (est) au decis să sfideze interdicţia, rămânând deschise duminică.
Belgia introduce duminică noi restricţii sanitare, care includ închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi tribunelor de pe stadioane, punând sectorul cultural pe picior de război, informează EFE.
Măsurile suplimentare vin într-un moment în care Belgia are o incidenţă cumulată de 1.094 de puncte, cu o scădere săptămânală a infecţiilor de 36%, care a rămas constantă de la sfârşitul lunii noiembrie.
Premierul belgian Alexander de Croo, al cărui guvern federal a convenit asupra acestor măsuri împreună cu regiunile Flandra, Valonia şi Bruxelles, a justificat miercuri aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron, despre care se ştie că este mai transmisibilă decât Delta.
Obiectivul, a precizat liberalul flamand, este de a „încetini răspândirea” Omicron, de a „gestiona presiunea asupra spitalelor” şi de a se garanta că şcolile se vor deschide pe 10 ianuarie.
Însă noile protocoale în materie de sănătate, care prevăd excepţii, cum ar fi muzeele, bibliotecile şi lăcaşurile de cult, au scandalizat sectorul culturii, agrementului şi sportului, care a convocat un protest la Bruxelles duminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News