Prim-ministrul Alexander De Croo a avertizat asupra creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi de spitalizări în Belgia, care este 'superioară celor mai pesimiste curbe' previzionate săptămâna trecută de experţii ştiinţifici, transmite AFP, preluată de Agerpres.
În aceste condiții, el a anunțat că va reuni de urgenţă mâine dimineaţă pe şefii entităţilor federale pentru a decide noi măsuri. 'Ultimele date colectate arată că situaţia epidemiologică s-a deteriorat considerabil în ultimele zile', a afirmat De Croo într-un comunicat.
Anunțul vine după ce la începutul săptămânii, țara a raportat un record de infectări zilnice, 23.621, după cel de 22.221 de cazuri consemnate la 27 octombrie 2020, în timpul celui de-al doilea val al epidemiei, iar în ultima săptămână, media a fost de peste 16.000 de noi infectări pe zi, la o populaţie de 11,5 milioane de locuitori.
În aceste condiții, premierul a anunțat că este nevoie de noi măsuri pentru 'a scădea presiunea pe sistemul de sănătate'. În plus, el a mai dat asigurări că autorităţile vor să accelereze vaccinarea (75% din populaţie este vaccinată cu schema completă) şi mai ales administrarea dozei booster, pe care au primit-o până acum doar 1,2 milioane de belgieni, scrie Agerpres.
Mai multe țări și-au înăsprit restricțiile, dupcă ce au înregistrat un număr ridicate de cazuri noi de Covid-19. Astfel, Italia a decis miercuri, 24 noiembrie, noi măsuri restrictive împotriva persoanelor care refuză în continuare vaccinarea împotriva COVID-19, limitându-le în acest mod accesul la o serie de servicii, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Totodată, autoritățile fac, în acest fel, vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de angajaţi publici.
Astfel, în urma unui decret guvernamental urmează să se introducă noi restricții pentru persoanele nevaccinate. Acestea nu vor mai avea acces în săli de cinema, restaurante, hoteluri, săli de sport începând din 15 decembrie. De asemenea, din data de 6 decembrie, oricine va dori să folosească transportul public va trebui să fie vaccinat sau să deţină un test negativ la coronavirus.
În ceea ce privește durata până la care aceste măsuri vor fi în vigoare, autoritățile au anunțat data de 15 ianuarie.
Totodată, guvernul a extins vaccinarea obligatorie la întreg personalul din educaţie, poliţie şi armată şi a precizat că angajaţii din sănătate, pentru care exista deja obligativitatea vaccinării, vor trebui să primească o doză booster pentru a-şi păstra locurile de muncă, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News