Un cuplu de români din Torhout a fost găsit vinovat de către tribunalul din Bruges de dumping social prin intermediul firmelor lor de curățenie. Fiecare dintre ei a primit 120 de ore de muncă în folosul comunității.
Inspecția socială a efectuat o razie într-un complex cu apartamente de vacanță din Knokke-Heist, la 5 mai 2017. Așa s-a aflat că unii români lucrau acolo pentru cele două firme de curățenie ale lui G.V. (34 de ani) și A.V. (28 de ani), un cuplu de români din Torhout.
„Ancheta a scos la iveală un sistem de falsă activitate independentă", a declarat auditorul de muncă Jeroen Lorré. „Inculpații au înregistrat 16 conaționali ca parteneri de lucru ai firmelor lor, însă aceștia desfășurau doar activități de curățenie în hoteluri și apartamente de vacanță", a arătat acesta.
Prin această metodă, G.V. și A.V. au reușit să evite plata contribuțiilor de asigurări sociale. Lorré a cerut o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru G.V. și A.V. și o amendă de 76.800 de euro, parțial cu suspendare. „Ceva a mers prost din punct de vedere administrativ. Nu au avut niciodată intenția de a frauda statul belgian", a pledat avocatul lor, citează nieuwsblad.be.
Cei doi au recunoscut majoritatea acuzațiilor, dar au declarat că frauda a fost realizată în colaborare cu un contabil. "Ei nu au avut niciodată intenția de a frauda statul belgian", a pledat avocatul lor. "Nici astăzi nu funcționează în același mod".
Un alt caz de dumping social a ieșit la iveală în Belgia, unde la stadionul Jan Breydel din Bruges s-a constatat că erau angajate mai mule românce, ca femei de serviciu, și care erau plătite cu salarii de mizerie. Angajatorii erau de asemenea români.
După inspecția de la stadionul Jan Breydel, un trio de români riscă până la un an de închisoare pentru că au fost angajat alte românce ca femei de serviciu, pe care le-au plătit la un nivel extrem de mic, raportata la munca prestată. Investigațiile au arătat că, între 2016 și 2017, compania a angajat în total 24 de femei de serviciu la salarii excesiv de mici. Potrivit instanței, femeile au câștigat în total 107.764 de euro prea puțin. Auditorul de muncă a cerut o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și confiscarea salariilor sustrase pentru administratorul societății, Florica P. (54 de ani).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News