„Suntem doar la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc. Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eșuat”, a declarat expertul de 71 de ani, precizând că, cel mai probabil, abia într-un an sau doi vom putea determina care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia de COVID-19.
La fel ca premierul Marii Britanii, Boris Johnson și premierul Spaniei, Pedro Sanchez, și Peter Piot a declarat că "va trebui să conviețuim cu COVID-19, așa cum conviețuim cu HIV".
„Trebuie să admitem că, în acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă. Singură boală virală care a fost eradicată e variola. Și suntem aproape de a elimina și poliomielita. Dar atât! Dacă nu vom ține COVID-19 sub control, atunci sistemul medical nu va putea funcționa normal”, a precizat medicul belgian, unul dintre cei care au descoperit virusul Ebola.
În Italia, în contextul relaxării restricțiilor, prim-ministrul a declarat că „ne confruntăm cu un risc calculat, fiind conştienţi că ar putea reveni curba epidemiologică”.
„Ne confruntăm cu acest risc şi trebuie să îl acceptăm, altfel nu am putea niciodată să relansăm economia”, a precizat Conte, adăugând că Italia ”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unui vaccin.
În ciuda eforturilor lumii ştiinţifice pentru a crea un vaccin, aceasta poate apărea peste câteva luni, sau chiar ani, spune Conte.
De asemenea și premierul britanic Boris Johnson, care s-a vindecat de COVID-19, a afirmat că este posibil să nu se dezvolte deloc un vaccin:
„Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unui vaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem un vaccin”, precizând și el că „în ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”.
Expertul belgian este de părere că este nevoie de o abordare care „să minimalizeze riscurile și impactul bolii, luând în calcul și ce poate accepta societatea pentru a implementa această abordare”
Acesta a mai precizat că este imposibil să se închidă câte o țară și să se adopte noi măsuri la fiecare două luni.
„O asemenea strategie are efecte secundare uriașe și consecințe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom crește numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că acești oameni nu vor beneficia de atenția medicală de care au nevoie. Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătății mintale! Că să nu mai vorbim despre problemele economice. Conviețuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanță, să găsim soluții de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăți situația", spune Peter Piot, care a condus proiectul UNAIDS (între 1995-2008), inițiat de Organizația Națiunilor Unite în lupta cu HIV și cu Ebola.
Acesta a mai afirmat și că explozia unor noi cazuri de COVID-19 este posibilă, datorită faptului că majoritatea țărilor au început relaxarea restricțiilor privind distanțarea fizică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News