Un jurnalist al acestei agenţii a găsit vineri soclul gol şi nici urmă a statuii regelui Leopold al II-lea, ce era amplasată în comuna Auderghem din Bruxelles.
Leopold al II-lea, rege al belgienilor între 1865-1909, a rămas în memorie mai ales pentru a fi colonizat Congo (actuala Republică Democratică Congo), aflat multă vreme în proprietatea sa privată.
În numele 'misiunii civilizatoare' a Belgiei în Congo, el a instituit un regim descris de istorici ca extrem de brutal, bazat pe exploatarea cauciucului prin munca forţată.
Statui ale monarhului ale cărui trupe au ucis şi mutilat milioane de oameni au devenit o ţintă a furiei şi subiect de dezbatere în Belgia, în contextul protestelor antirasiste ce au loc în multe ţări după moartea lui George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA.
Un număr de reprezentări ale lui Leopold al II-lea au fost vandalizate, fiind incendiate şi mânjite cu vopsea roşie.
Într-un incident separat, o statuie a regelui Baudouin - monarhul belgian cu a doua cea mai longevivă domnie, după Leopold al II-lea - a fost găsită mânjită cu vopsea roşie vineri, într-un parc din faţa Catedralei Sfântul Mihai şi Sfânta Gudula, la Bruxelles. Pe spate era scris cuvântul 'reparaţie'.
'Nu aşa procedăm în democraţie. Nu aşa aşezăm istoria pe cursul corect', a reacţionat primarul din Auderghem, Didier Gosuin, la RTBF. 'Din contră, acestea sunt gesturi care şochează, care paralizează, care creează tensiuni şi conflicte', a adăugat el.
Gosuin a mai spus că primăria din Auderghem a înlăturat, în urmă cu câteva zile, de pe un monument cuvintele care îi omagiu pe 'cei care au adus civilizaţia în Congo'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News