Cu toate acestea, echivalentul magnitudinii 3.3 nu este „direct comparabil cu un cutremur de dimensiuni similare”.
Acest lucru este cauzat de faptul că exploziile de suprafaţă, precum explozia Beirut, nu produc o amploare la fel de mare ca un cutremur cu energie similară, a explicat Don Blakeman, un geofizician de la Centrul Naţional de Informaţii despre Cutremure. Blakeman a spus că în cazul exploziilor, cea mai mare parte a energiei intră în aer şi în clădiri în loc de a ajunge în pământ, aşa cum se întâmplă la cutremure.
„Nu este suficientă energie care este transmisă în rocile din pământ", a spus el. Adică, dacă explozia s-ar fi produs sub suprafaţa pământului, magnitudinea înregistrată ar fi fost şi mai mare.
Mai multe explozii violente au avut lor în capitala libaneză Beirut, în zona portului. Una dintre ele chiar lângă reşedinţa fostului premier Saad Hariri.
Deocamdată, nu se ştie cauza. Presa scrie însă că deflagraţiile ar fi rezultatul unui incident în portul Beirut. Explozia ar fi avut loc la o instalaţie de stocare a petrolului. Autorităţile nu au anunţat nimic până în acest moment.
Peste 70 de morţi şi circa 3.000 de răniţi în deflagraţia care a zguduit, la propriu, zona portuară a oraşului Beirut.
Pe lângă epidemia de coronavirus, Liban se confruntă şi cu o criză economică. Spitalele sunt pline, nu există rezerve de sânge, iar, pe deasupra, au probleme cu generatoarele de curent, conform chicagotribune.com.
Dramatic video shows a massive explosion near Beirut's port that caused destruction to homes miles away. Dozens have been killed and thousands are believed to be injured, officials say. https://t.co/wOOvmOdkM4 pic.twitter.com/2QxqtTfuQz
— CNN (@CNN) August 4, 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News