Basbousa, cunoscută drept o bijuterie a deserturilor orientale, este o prăjitură tradițional originar din bucătăria arabă. Această delicioasă creație îmbină cu măiestrie ingrediente simple pentru a crea o experiență gustativă remarcabilă.
- O cană (200g) de griș
- O cană (200g) de zahăr
- O cană (240ml) de iaurt
- O cană (120ml) de ulei vegetal
- O linguriță de praf de copt
- O linguriță de esență de vanilie
- O cană (200g) de zahăr
- Jumătate de cană (120ml) de apă
- O linguriță de suc de lămâie (sau mai multe, după gust, în cazul în care nu folosiți apă de flori de trandafir)
- O linguriță de suc de portocale sau coajă de portocală
- O lingură de apă de trandafiri (opțional)
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Într-un castron mare, amestecați grișul, zahărul, iaurtul, uleiul, praful de copt și esența de vanilie până când obțineți o compoziție omogenă.
- Turnați amestecul într-o tavă de copt unsă și nivelată.
- Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când devine auriu-maroniu și trece testul scobitorii (scobitoarea iese curată când este introdusă în mijlocul prăjiturii).
- În timp ce prăjitura se coace, pregătiți siropul.
- Combinați zahărul și apa într-un ibric și aduceți la fierbere.
- Lăsați să fiarbă timp de 5-7 minute până când siropul devine ușor vâscos.
- Adăugați sucul de lămâie și apă de flori de trandafiri
După ce ați scos prăjitura din cuptor, lăsați-o să se odihnească pentru câteva minute, apoi tăiați-o în pătrate sau romburi.Turnați siropul fierbinte peste prăjitură, asigurându-vă că acoperiți toată suprafața. Lăsați prăjitura să absoarbă siropul timp de cel puțin 1-2 ore sau până când devine suculentă.
După ce s-a îmbibat bine, basbousa este gata de servit. Puteți decora cu migdale, fulgi de cocos sau oricare alte nuci tocate înainte de a o tăia în porții.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News