În loc să scadă în continuare dobânda cheie, banca centrală turcă o crește drastic sub noua sa conducere: de la 8,5 la sută la 15 la sută.
Având în vedere politica monetară până în prezent, acest pas reprezintă o inversare. În ultimele luni, banca centrală a continuat să scadă ratele dobânzilor în ciuda ratelor ridicate ale inflației, deși, teoretic, acest lucru accelerează de fapt inflația, relatează t-online.de.
Banca centrală a redus treptat ratele dobânzilor de la 19% în 2021. Între timp, rata inflației a continuat să crească. În octombrie anul trecut, a atins maximul istoric de 85,5 la sută. În luna mai 2023 a fost de 39 la sută comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent.
După realegerea sa în urmă cu câteva săptămâni, președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare în politicile sale monetare și financiare controversate. Erdogan a declarat recent că ministrul său de finanțe recent numit, Mehmet Simsek, va lua măsuri rapide cu banca centrală. „În urma deliberărilor ministrului nostru de finanțe, am acceptat că va lua măsuri rapide în consultare cu banca centrală”, spune Erdogan, care s-a descris pe sine drept un „inamic de interese”.
După realegerea sa, însă, el a anunțat tranziția către o politică mai strictă a ratei dobânzii cu Simsek și noul șef al băncii centrale, Erkan, care a fost instruit în SUA . Erdogan a spus că este hotărât să reducă inflația la 40%.
Politica actuală a ratei dobânzii a declanșat o criză valutară. Moneda națională, lira, a pierdut 44% din valoare în 2021 și încă 30% în 2022. Acest lucru agravează problema inflației deoarece țara, care este săracă în materii prime, cumpără multe bunuri din străinătate și trebuie să le plătească în valută.
Prin urmare, autoritățile au profitat de rezervele băncii centrale pentru a stabiliza moneda. Cu toate acestea, lira a scăzut deja cu aproximativ 20 la sută anul acesta.
Ratele mai mari ale dobânzii determină, de obicei, scăderea inflației. Motivul: acolo unde creditul devine mai scump și economisirea merită mai mult, consumatorii cheltuiesc mai puțini bani. Drept rezultatul cererea de bunuri și servicii scade.
Acest lucru înseamnă, la rândul său, că toți comercianții și producătorii sunt mai puțin capabili să crească prețurile. Banca Centrală Europeană (BCE) și Rezerva Federală a SUA duc în prezent o politică monetară de creștere a ratelor dobânzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News