"Găsiți un loc pentru carantina îngrijitorilor care provin din țări cu o incidență ridicată a infecțiilor cu Covid-19, care este diferită de locuința persoanelor vârstnice asistate și ajunge la un cadru de proceduri de prevenire uniformă între toate regiunile". Acestea sunt cererile care provin de la angajatorii badantelor pentru a evita răspândirea de noi focare de Covid-19 și expunerea la riscurile populației, cele mai fragile în funcție de vârstă și de condițiile de sănătate, mai menţionează sursa citată.
Ordinul ministrului sănătății, Roberto Speranza, din 24 iulie, a stabilit obligația de supraveghere a sănătății și de izolare timp de 14 zile pentru persoanele care se întorc în Italia după o ședere sau un tranzit în Bulgaria sau România.
„Dar familia nu poate aisgura perioada de izolare a lucrătorului la domiciliu”, explică Teresa Benvenuto, secretară națională a Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici. "Familia angajatorului intern - continuă aceasta - își asumă prin lege plata către lucrător pentru perioada de carantină, care este echivalentă".
Incidența lucrătorilor din Europa de Est este deosebit de semnificativă în sectorul intern: 70% dintre lucrătorii din sector sunt străini, iar 347 mii din 850 mii sunt originari din Europa de Est. 60% dintre străinii originari din Europa de Est sunt dedicați îngrijirii și deseori trăiesc împreună, deci în strânsă legătură cu persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și bolnavii.
În acest moment, Regiunea Lazio a prevăzut, în ordinul președintelui din 28 iulie 2020 (n. Z00055), că, în cazurile în care lucrătorul din Bulgaria, Romania sau Ucraina nu poate petrece perioada de izolare la o locuință indicată drept domiciliul său, ASL informează Protecția Civilă Regională care, în coordonare cu Protecția civilă națională, „stabilește metodele și locul în care se poate efectua supravegherea sănătății și izolarea fiduciară, aplicând prevederile art. 4, coma 4 din Dpcm 11 iunie 2020.
Prin urmare, regiunea va găsi un loc alternativ pentru perioada carantinei. Aceeași ordonanță prevede efectuarea voluntară a testelor serologice la stațiile de sosire a autobuzelor lucrătorilor din Bulgaria, România şi Ucraina, Assindatcolf propune asigurarea de spaţii nerezidențiale pentru toți lucrătorii casnici care coabitează sau, mai general, au un sistem adecvat de primire care ține cont de caracteristicile specifice ale sectorului.
Regiunea Veneto, în ordonanța 64 din 6 iulie 2020, prevede testul tampon obligatoriu pentru lucrătorii care se întorc dintr-o serie de țări cu risc.
Adoptarea unor orientări valabile pe întreg teritoriul național, având în vedere extinderea stării de urgență până la 15 octombrie - și fără a aduce atingere autonomiei Regiunilor - ar putea reprezenta un avantaj pentru familiile care angajează muncitori casnici.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News