Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Badante” din Ucraina, anunțuri de angajare în România. Analist economic: În acest context, ar trebui să existe o agenție specializată
WhatsApp
Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, din ce în ce mai mulţi refugiaţi vor să aibă un viitor în România. Cititorii DCNews ne-au semnalat că, în ultima perioadă, ar fi apărut anunțuri de angajare în mediul online din partea femeilor din Ucraina care vin în România. Mai mult, și românii publică mesaje prin care anunță că vor să angajeze persoane din Ucraina. Analistul economic Ilie Șerbănescu a comentat acest subiect pentru DCNews.

Urmează un alt val de refugiaţi ucraineni. Autorităţile române au anunţat că aceştia pot beneficia la cerere de servicii medicale la orice clinică sau spital din ţară, iar firmele care doresc să angajeze ucraineni nu au nevoie de aviz de angajare pentru aceste persoane pentru o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic.

Mulți refugiați din Ucraina sunt doar în tranzit prin România, însă unii ar vrea să rămână aici - cel puțin o perioadă - şi să îşi găsească locuri de muncă.  

„Badante” din Ucraina, anunțuri de angajare în România

 

Vrem loc de muncă, un salariu modic - transmit mulți refugiați. Cititorii DCNews ne-au semnalat că, în ultima perioadă, în mediul online au fost publicate anunțuri de angajare din partea femeilor din Ucraina, care oferă serviciile lor pe bani puțini. Sunt și anunțuri din partea românilor publicate pe grupuri destinate refugiaților din Ucraina. Românii vor să angajeze bone, fiind doar un exemplu: „Suntem în căutare de doamne care iubesc copiii și au experiență în creșterea și educarea lor.”

Cititorii au semnalat că există riscul ca românii să primească în casele lor, din dorința de a ajuta, persoane necunoscute cu intenții mai puțin bune, expunându-se unui risc.

Analist economic: În acest context, ar trebui să existe o agenție specializată

 

„Ar trebui să existe (n.r. o agenție specială de plasare a forței de muncă, în acest context), dar ce există în România din ceea ce ar trebui să existe?! Puține lucruri”, a spus analistul economic Ilie Șerbănescu, marți, pentru DCNews.

„Nu știam că există asemenea anunțuri pe Internet. Mă bazez pe ceea ce spuneți. Cel mai corect lucru ar fi să se reglementeze. Să nu ia fiecare acasă... nu știu... Bonele din Filipine cum vin? Așa cum vin ele, să vină și bonele din Ucraina, dacă vor să vină. Eu cred că ucrainenii nu vor să vină în România, ei vor să folosească România ca pasaj, să plece mai departe, în țările vestice. Așa cred eu”, a mai spus Ilie Șerbănescu.

Refugiații ucraineni nu au nevoie de viză de ședere pentru a se angaja în România

 

Ucrainenii se vor putea angaja fără a avea nevoie de o viză de ședere în scop de muncă.

Guvernul a modificat legea şi ucrainenii care vor să se angajeze la noi nu au nevoie de viză de şedere pentru muncă şi nici de alte documente eliberate de statul lor. Tot ce trebuie să facă este să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Astfel, ei îşi asumă că nu au antecedente penale şi că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă necesare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel