Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avantajele pe care le are România față de SUA: „ În România sunt doi ani de concediu de maternitate plătit, în America nu există”
WhatsApp
O americancă stabilită în România a împărtășit experiența sa despre diferențele majore dintre Statele Unite ale Americii și România, subliniind dezavantajele semnificative cu care se confruntă părinții din SUA.
Avantajele pe care le are România față de SUA: „ În România sunt doi ani de concediu de maternitate plătit, în America nu există” / Foto: Unsplash

În Statele Unite ale Americii, concediul de maternitate plătit sau orice formă de concediu parental nu este garantat la nivel federal, lăsând milioane de părinți să se descurce cum pot în primele luni de viață ale nou-născuților lor.

Această realitate a devenit un subiect de dezbatere intensă, fiind considerată de mulți drept o mare lacună în comparație cu alte țări, inclusiv România. 

 

Concediul plătit parental, medical și de odihnă aproape inexistent în America

 

„În America nu există concediu de maternitate plătit sau orice fel de concediu parental. Primești 12 săptămâni neplătite dacă ai noroc. Variază de la stat la stat, fiind 50 de state diferite, 50 de reguli și reglementări diferite. Unele state au adoptat concediu parental plătit, unele locuri de muncă, unii angajatori oferă beneficii mai bune decât altele. Dar eu cred ăc aici în România sunt aproximativ doi ani de concediu de maternitate, mult mai uman după părerea mea.

De asemenea, în America concediul medical depinde de locul de muncă, fie nu primești nimic, și dacă nu muncești nu ești plătit și primești maxim două. trei săptămâni. În România, din cate am înțeles poți să ai până la trei luni de concediu medical, dacă vă recuperați după o operație sau ceva serios. 

Timpul de vacanță, de asemenea, În Statele Unite, unele locuri de muncă nu oferă deloc, dacă nu muncești, nu ești plătit, sau dacă aveți sunt cam aproximativ 10 zile de concediu plătite pe an. În România, există un minim de 21 de zile libere, plus sărbătorile.”, explică femeia.

 

Sistemul medical mult mai accesibil în România

 

„Să vorbim despre asigurările de sănătate. În Statele Unite, asigurările de sănătate sunt aproape privatizate, cu excepția cazului în care aveți venituri foarte mici și sunteți pe Medicare sau Medicaid.

În România, chiar și dacă nu ești angajat, cred că poți să plătești 400 de euro pe an și să fii pe deplin asigurat. Aici ambulanțele sunt gratuite și puteți sta în spital până la trei zile pentru o urgență, fără costuri. În Statele Unite o ambulanță costă aproximativ 8-10 mii de dolari.   

Îmi amintesc la ultimul meu loc de muncă din Statele Unite, plăteam 1200 de dolari pe lună pentru asigurarea noastră de sănătate, să mă acopăr pe mine și pe soțul meu, cost complet diferit de România.

Nu în ultimul rând o să menționez că Statele Unite sunt mai puțin religioase. Există unii fundamentaliști și fanatici, dar majoritatea oamenilor se identifică ca atei. Aici în România, oamenii sunt încă destul de religioși. În America, anumite state acceptă foarte bine comunitatea LGBTQ+, lucru la care România cred că mai are de lucrat. Dar, în general, pentru mine și soțul meu, a fost alegerea corectă să ne mutăm în România.

Chiar dacă America este mai mare, are mai multe oportunități, calitatea vieții este extrem de diferită.”, concluzionează americanca.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel