Cumpărătorii au plătit pentru mașinile pe care doreau să le cumpere, au plătit un avans, dar banii au dispărut. În cinci cazuri, escrocii au indus în eroare cumpărătorii de mașini din districtul Jennersdorf pentru a transfera avansuri. Pagubele se ridică la 172.000 de euro, potrivit anchetatorilor.
În cartierul Jennersdorf își avea sediul o firmă dubioasă, prin intermediul căreia anul trecut au fost puse în vânzare mașini pe o platformă de internet. Cinci părți interesate au plătit avansuri în valoare de 172.000 de euro. Nu au primit niciodată mașinile pe care le comandaseră, potrivit bvz.at.
"Mașinile nu au existat", a explicat procurorul Christian Peto. Probabil că autorii au descărcat pur și simplu fotografiile frumoase ale mașinilor de pe internet.
Unul dintre artizanii fraudei a fost deja condamnat. El a dezvăluit apoi că a avut un complice, care trebuia să fie judecat săptămâna trecută.
Bărbatul, un român cu mai multe condamnări anterioare, care a executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare în Germania până în iunie 2020, a pledat nevinovat. El însuși plătise 8000 de euro pentru un "BMW seria 5" și nu primise mașina, conform declarațiilor sale. Românul se apără și spune că nu a făcut decât să fie interpret pentru escrocul deja condamnat.
Faptul că acesta din urmă l-a numit unul dintre organizatorii fraudei spune că a fost o "minciună". El nu a primit nimic din cei 172.000 de euro.
Complicele deja condamnat îl "sunase din închisoare".
"Cum?", s-a întrebat judecătoarea Karin Lückl.
"Cu un telefon mobil. În închisoare există trei telefoane mobile ale deținuților", a dezvăluit acuzatul.
"Telefoane mobile ilegale?", s-a asigurat judecătorul.
"Categoric", a confirmat acuzatul. "Telefoanele mobile nu sunt permise deținuților."
În noiembrie 2021, acuzatul a fost prins după ce a circulat cu 200 km/h pe Sudosttangente din Viena. Poliția a pornit în urmărirea lui.
"Mă grăbeam", a explicat acuzatul. "Prietena mea era însărcinată și suferea"
"Ați fost cooperant?", a întrebat procurorul.
"Nu", a spus acuzatul.
"Află singur cine sunt. Cu siguranță nu vă voi spune nimic!", ar fi spus acesta în timpul arestării.
În mașina pe care inculpatul o conducea în acel moment, poliția a găsit contracte de credit și de telefonie mobilă pe nume diferite.
"Nu am fost singur", a susținut acuzatul. Documentele aparținuseră altcuiva. Judecătorul a descris responsabilitatea acuzatului ca fiind "înfiorătoare".
Coautorul deja condamnat, un albanez în vârstă de 38 de ani, a declarat că acuzatul știa să se descurce într-o bancă, la un notar și în limba germană. "Habar n-aveam", a spus românul adus de la închisoare, a pus interpretul să traducă.
Actualul inculpat a vorbit cu victimele care au fost păcălite să transfere depozitele, iar banii au fost împărțiți între patru participanți. Inculpatul primise și un sfert din venituri.
Procesul a fost amânat pentru o dată ulterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News