Autorităţile austriece intenţionează să facă verificări aleatorii de două ori pe săptămână pentru a se asigura că această regulă este respectată.
În plus, atât autoritatile cât si patronii au dreptul să facă verificări aleatorii, iar angajaţii trebuie să se asigure că au în permanenţă documentul cu ei. În caz contrar, aceștia pot primi o amendă de până la 500 de euro, iar companiile riscă să fie sancţionate cu 3.600 de euro, potrivit ȘtirileProtv.
Potrivit jurnaliștilor, până pe 14 noiembrie țara se află într-o perioadă de tranziţie, astfel că populația are timp să se obișnuiască cu noua reglementare. În ceea ce îi privește pe șoferii de camion, aceștia vor fi scutiţi să facă dovada certificatului verde, doar dacă nu intră în contact cu alte persoane.
Totodată, ministrul austriac al Sănătăţii a anunţat că, din 15 noiembrie, cetățenii care nu s-au imunizat anti-COVID, vor putea să lucreze doar dacă prezintă un test PCR negativ.
Austria este a doua țară din Europa, după Italia, care introduce cerificatul verde la locul de muncă. Până în prezent, acesta era utilizat pentru a intra în restaurante, cinematografe, teatre sau stadioane.
În Italia, certificatul verde este obligatoriu de o lună. Atunci, prim-ministrul italian, Mario Draghi, semna decretul primului-ministru (DPCM) care conține liniile directoare privind obligația lucrătorilor de a deține și de a afișa permisul verde începând cu 15 octombrie.
Certificatul verde este obligatoriu încă din 15 octombrie, atunci când Mario Draghi semna Dpcm cu liniile directoare ale aplicării legii. Supuși acestei măsuri sunt angajații din administrația publică, cei ai firmelor care contractează servicii de curățenie, catering, întreținere, furnizare de automate, cei care oferă cursuri de formare sau curierii care livrează corespondența la persoane fizice sau la birouri.
Cei care așteaptă certificarea vor putea folosi în schimb documentele eliberate de unitățile sanitare publice și private, farmacii și laboratoare de analize. Cei care nu au certificare vor fi îndepărtați de la locul de muncă. Fiecare zi de absență va fi considerată nejustificată.
Pașaportul verde este așadar obligatoriu la locul de muncă de la 15 octombrie, după ce premierul Mario Draghi, la propunerea ministrului administrației publice Renato Brunetta și a ministrului sănătății Roberto Speranza, a adoptat printr-un decret al prim-ministrului liniile directoare privind obligația personalului din administrația publică de a deține și afișa certificatul verde COVID-19. Palatul Chigi a anunțat acest lucru într-o notă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News