În pledoaria sa, procurorul Ines Küttler a făcut un apel rar la grupul de jurați: Ea a cerut pedeapsa maximă.
La începutul procesului, procurorul s-a referit la o "tulburare de personalitate combinată" a acuzatei și a descris imaginea unei femei furioase și geloase. Ea avusese o aventură cu tatăl băiatului, după ce relația bărbatului cu victima de 43 de ani a eșuat. Cu toate astea, relația dintre bărbat și românca judecată acum pentru crimă nu fusese deloc fericită: Ea fusese agresivă fizic și verbal și o controla. Mai presus de toate, buna înțelegere dintre partenerul ei și fosta lui parteneră și fiul lor o deranja peste măsură: "Nenorocitul o să moară", scrisese odată inculpata despre copilul de cinci ani.
Inculpata se informase cu privire la metodele de ucidere și, în cele din urmă, s-a hotărât asupra unui atac cu mașina. Pe telefonul mobil, ea a marcat locul ulterior al crimei, o stradă îngustă din fața casei victimei. În ziua crimei, în ianuarie 2022, ea i-a așteptat pe mamă și pe fiu, a accelerat mașina la 60 km/h și i-a lovit frontal pe amândoi. "Victimele nu au avut nicio șansă de a scăpa", a declarat procurorul, adăugând că ambii au murit la locul accidentului.
De fapt, ea a condus de la Bregenz la Villach pentru că voia să vorbească cu ultima victimă, a declarat acuzata ca răspuns la o întrebare a judecătorului Manfred Herrnhofer, președintele curții cu jurați. "Dar apoi mi-am dat seama: nu vrea să vorbească cu mine și acesta este motivul pentru care am călcat-o". Întrebată dacă a vrut să îi omoare pe amândoi, Herrnhofer a primit drept răspuns: "Da. Copilul era pe linia ei, dacă nu-l vedeam, o pierdeam și pe ea". Și mai departe: "El (băiatul, n.r.) era destul de aproape de ea și în acel moment nu mai conta pe cine am lovit. Dar îmi pare rău, mai ales din cauza copilului".
După comiterea crimei, scuterul băiatului rămăsese blocat sub mașină, motiv pentru care inculpata nu a putut pleca - a ieșit din mașină și și-a provocat tăieturi la nivelul gâtului. Cu toate acestea, ea salvase pe telefonul mobil traseul de la Villach la aeroportul din Ljubljana.
Psihiatrul legist Peter Hofmann, care a examinat-o pe femeie, a susținut ca aceasta să fie plasată într-un centru medico-legal-terapeutic. În cursul procesului, aceasta a dat dovadă de o "lipsă totală de empatie" față de victime și față de crimă. Singura situație în care a devenit emoțională: "Când era supărată din cauza a ceea ce i se făcuse. Practic: S-a prezentat ca fiind o victimă".
Tulburarea de personalitate, a spus el, are cu siguranță o dimensiune gravă și de lungă durată: "Există un mare pericol ca ea să comită din nou acte criminale cu consecințe grave. Nu pot fi excluse nici infracțiuni similare cu cea care se judecă aici". Pentru a înrăutăți lucrurile, a spus el, nu a existat nicio dorință din partea femeii de a se ocupa de tulburarea sa.
"Nu există nicio scuză pentru această crimă", a declarat Michael Hirm, avocatul din oficiu al femeii. "Totuși, trebuie luată în considerare și tragedia acuzatei, care, cu o personalitate dificilă și fără mediu social, și-a întâlnit partenerul "care i-a promis luna de pe cer". Relația a fost apoi "masiv toxică": Acest lucru a dus la faptul că boala psihotică a acuzatei a devenit din ce în ce mai puternică".
În pledoaria sa, procurorul Küttler a declarat că acest caz a fost excepțional și provocator din mai multe puncte de vedere.â "Faptul că un copil mic și nevinovat devine ținta atâtor ură este greu de acceptat", a subliniat ea. Ea s-a referit la mărturia acuzatului în fața grupului de jurați și la lipsa de empatie a femeii. Singura persoană pentru care acuzatei îi părea rău a fost ea însăși, a spus ea: "Este greu să găsești acolo vreun factor atenuant".
Juriul s-a retras să delibereze, iar un verdict era așteptat mai târziu în cursul zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News