Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aurescu a comentat decizia Rusiei de a se retrage din acordul pentru cereale: Ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial
WhatsApp
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a condamnat suspendarea de către Rusia a acordului pentru cereale. Astfel este pusă în pericol securitatea alimentară la nivel mondial, a scris el pe Twitter.  

„Condamn suspendarea de către Rusia a implementării Iniţiativei privind transportul de cerealele prin Marea Neagră. Acest lucru ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial. Aplicarea Iniţiativei trebuie reluată imediat. România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor din Ucraina, fiind deja transportate 5,8 milioane până acum”, a scris Aurescu.

Declarația vine după ce Moscova a anunţat, sâmbătă, că îşi suspendă participarea la acest acord după un atac cu drone sâmbătă dimineaţa care a vizat flota rusă din Marea Neagră staţionată în golful Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a calificat și el drept scandaloasă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene. „Este pur şi simplu scandalos. Nu există niciun motiv să facă asta”, a spus el după ce a votat anticipat la alegerile la jumătate de mandat în oraşul său natal Wilmington din statul Delaware, relatează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore. El a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

Vezi și:

 

Zelenski, despre suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră: Necesită un răspuns internaţional

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. 

Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP.

'Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie', afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, după ce Rusia, invocând un atac cu drone împotriva navelor sale, şi-a suspendat participarea la acordul semnat la 22 iulie la Istanbul.

JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre 'preocupările' acesteia privind 'securitatea cargourilor', pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

'Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale', a scris JCC.

'Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană', adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ. Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP.

'JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape', a indicat sursa.

Nouă nave au putut trece sâmbătă prin coridorul maritim din Marea Neagră şi 'mai mult de zece' sunt pregătite să o facă, în cele două sensuri, precizează JCC.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel