Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Consulate noi în mai multe țări. Aurescu: În august vor fi operaţionalizate consulatele generale de la Londra şi de la Paris
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în luna august a acestui an urmează să fie operaţionalizate consulatele generale de la Londra şi Paris, ca parte a reformei consulare declanşată începând cu anul 2020.

Şeful diplomaţiei a prezentat, miercuri, în şedinţa de guvern, la solicitarea premierului, o notă de informare cu o serie de măsuri care vizează îmbunătăţirea serviciilor consulare.

Consulate noi în mai multe țări

 

'Am pus accentul pe redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României şi au fost luate măsuri pentru înfiinţarea unor noi oficii consulare de carieră la Chişinău, Madrid, Roma, Londra, Paris, Salzburg, Belfast, Nantes, Valencia şi Ismail. În acest an au fost operaţionalizate consulatele generale de la Chişinău, de la Madrid şi de la Roma. Deja, anul trecut, consulatul de la Melbourne a fost şi el operaţionalizat, iar în perioada următoare, şi anume luna august, se va operaţionaliza consulatul general de la Londra şi cel de la Paris. De asemenea, în a doua parte a anului, consulatele generale de la Nantes, biroul consular de la Belfast, respectiv consulatul general de la Salzburg, până la finalul anului', a precizat Bogdan Aurescu.

Aurescu: În august vor fi operaţionalizate consulatele generale de la Londra şi de la Paris

 

G Ad:

El s-a referit şi la o creştere a activităţii desfăşurate de consulatele mobile, itinerante. 'Am luat măsuri pentru organizarea mai bună a acelor consulate mobile, itinerante. În acest an am prevăzut în planul nostru de acţiune 161 de astfel de misiuni, deja s-au efectuat 187, care au prestat deja 21.502 servicii consulare. Pentru că problemele principale se referă la acordarea vizelor de muncă, aşa cum bine ştim, a fost organizată în perioada aprilie-iulie o misiune consulară itinerantă în Bangladesh, la Dhaka, care a reuşit deja să acorde peste 5.400 de vize de muncă. Şi avem în pregătire o misiune similară în Nepal, pentru că Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forţă de muncă străine cele mai importante', a mai declarat Aurescu.

Faţă de acest subiect, premierul i-a solicitat o intensificare a activităţii, având în vedere că solicitarea de la mediul de afaceri este de aproximativ 100.000 de lucrători. În replică, Aurescu a menţionat măsurile luate pentru a realiza un nou sediu al ambasadei României la New Delhi.

'De exemplu, pentru a lărgi spaţiile de lucru, am alocat personal suplimentar, a fost trimis personal şi din centrală (...) am beneficiat de sprijinul colegilor de la Ministerul de Interne cu personal detaşat', a explicat acesta.

În context, ministrul a prezentat şi măsurile dispuse pentru reducerea birocraţiei. 'Măsuri de debirocratizare s-au luat pentru simplificarea procedurilor de programare, pentru optimizarea fluxurilor, în aşa fel încât, dacă legislaţia permite, să se facă o singură vizită la consulat. S-a prelungit programul de lucru cu publicul, s-au transmis documentele prin corespondenţă şi extindem acest serviciu. (...) Pe digitalizare ne-am interconectat sistemele informatice cu alte instituţii, cum ar fi: Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei şi altele şi, de asemenea, am luat măsuri pentru modernizarea call-centerului, care asigură interfaţa cu solicitanţi prin modernizarea robotului telefonic şi sporirea numărului de operatori', a arătat Aurescu.

Obiectivul MAE: Îmbunătățirea serviciilor consulare

 

El s-a referit şi la faptul că Guvernul a răspuns nevoii de creştere a numărului de personal consular, menţionând că miercuri urmează să fie aprobată o hotărâre în acest sens. Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre nevoia unor modificări legislative pentru a continua efortul de debirocratizare, de digitalizare şi de degrevare.

'Am identificat o serie de acte normative care ar trebui să fie modificate şi sperăm ca, în colaborare cu colegii de la Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, să putem să facem progrese. În acest sens, suntem deja în contact la nivel tehnic, mă refer aici la Legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, pentru a putea eficientiza procedura de preluare şi procesare a cererilor de eliberare a documentelor de călătorie şi cărţilor de identitate electronice, normele metodologice de aplicare a acestei legi.

De asemenea, legea privind actele de stare civilă, pentru a elimina obligativitatea transcrierii actelor de stare civilă eliberate în statele membre ale UE, în vederea eliberării documentelor de călătorie, ordonanţa de urgenţă privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, pentru a putea permite alocarea a codului numeric personal în baza unui certificat de naştere emis de autorităţile din statul membru al UE unde se află cetăţeanul român, modificarea legii privind cazierul judiciar, pentru a putea permite ca cetăţenii români să aplice electronic pentru eliberarea cazierului judiciar.

De asemenea, modificări ale legii privind cetăţenia română, pentru a putea simplifica procesul de depunere a dosarelor pentru redobândirea cetăţeniei române şi respectiv pentru depunerea jurământului de credinţă', a mai afirmat Aurescu.

În completare la cele arătate de ministrul Afacerilor Externe, premierul Ciucă i-a cerut acestuia găsirea de soluţii în vederea consolidării şi eficientizării activităţii Institutului Limbii Române, astfel încât această instituţie 'să sprijine cu adevărat copiii românilor care îşi desfăşoară activitatea în afara graniţelor'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Politică Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
02 oct 2022, 23:11
DCMedical.ro
02 oct 2022, 09:41
DCBusiness.ro
02 oct 2022, 09:05
DefenseRomania.ro
30 sep 2022, 19:35
DCBusiness.ro
02 oct 2022, 09:05
DefenseRomania.ro
30 sep 2022, 19:35
DCNews.ro
02 oct 2022, 23:11
DCMedical.ro
02 oct 2022, 09:41
Spectacola.ro
02 oct 2022, 16:57
Spectacola.ro
02 oct 2022, 16:57
RadioDCNews.ro
01 oct 2022, 12:57
RadioDCNews.ro
01 oct 2022, 12:57
Astrosens.ro
24 sep 2022, 21:08
Astrosens.ro
24 sep 2022, 21:08