Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat că votul în plenul reunit de marţi privind numirea lui Florin Iordache ca preşedinte al Consiliului Legislativ nu este valabil, pentru că ar fi trebuit ales cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar 185 de voturi „pentru” nu înseamnă majoritate, a explicat fostul șef la CCR la Digi 24.
„Problema este alta. Problema este că votul nu este valabil, pentru că în legea de organizare a Consiliului Legislativ, în art. 9, se menționează că președintele și șefii de secție sunt aleși prin vot, deci cu votul majorității deputaților și senatorilor în ședință comună”, a argumentat Zegrean, la Digi 24.
Turcan spune că legea de organizare și funcționare a Consiliului Legislativă prevede că alegerea președintelui se face cu majoritatea senatorilor și deputaților, nu prin majoritate simplă.
„Alegerea domnului Florin Iordache este nelegală. Oricine poate să citească articolul 9 din legea de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ și să vadă că președintele se alege cu majoritatea deputaților și senatorilor”, a spus Turcan.
Întrebată dacă această procedură s-ar putea relua, Turcan a spus că „în mod normal, da”.
Aceasta a afirmat că „oricine a putut să voteze un președinte de Consiliu Legislativ ca Florin Iordache și-a vândut și sufletul și morala și ar trebui spulberat la vot”.
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.
„187 cât a fost rezultatul celui care a fost declarat câștigător nu reprezintă majoritatea deputaților și senatorilor. Majoritatea este aceea despre care tot vorbim la moțiuni de cenzură, aceea de 233 de participanți”.
„De fapt, am văzut deja anunțat în presă că domnul Dan Barna va ataca votul la CCR. Am mai avut astfel de situații și Curtea s-a pronunțat pentru admitere”, a completat juristul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News