Prima temă propusă pentru referendum - interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.
„Constituția nu face distincție, spune că amnistia și grațierea se stabilesc prin lege. Nu spune că anumite fapte nu pot fi amnistiate sau grațiate. Orice lege care s-ar adopta în privința asta ar adăuga la Constituție. Adică este mai gravă infracțiunea de corupție decât cea de omor? La omor se poate da grațiere și la corupție nu?”, a explicat Zegrean.
A doua temă - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
„Nu este scris în Constituție că nu pot fi adoptate ordonanțe în privința infracțiunilor de corupție sau de modificare a pedepselor”, a adăugat fostul președinte CCR.
„Modificarea Constituției este o procedură foarte complicată. Președintele nu are dreptul să inițieze modificarea Constituției. Acest demers poate fi făcut doar la solicitarea Guvernului, ori Guvernul Dăncilă nu va cere modificarea Constituției ca să pună în aplicare rezultatul referendumului. Pentru modificarea Constituției este nevoie de două treimi din voturi în Parlament. Nu cred că Parlamentul acesta va face așa ceva. Deci vom avea un referendum, un rezultat la referendum și mai avem unul, din 2009, când poporul a spus că vrea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Și așa a rămas”, explică Zegrean.
El mai spune că dacă oamenii vor ieși la referendum, vor spune „Da” și nu se va schimba nimic, se va compromite ideea de referendum, pentru că s-a mai întâmplat asta.
„Referendumul din 26 mai are rost, dar nu va avea rezultat, prin felul în care a fost conceput”, a conchis Zegrean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News