Pentru ca orezul să aibă un gust bun, trebuie să știi cum să îl gătești corect.
Secretul nr. 1: Pregătirea
Orezul trebuie să fie bine spălat înainte de a fi gătit, altfel poate deveni lipicios din cauza amidonului, explică bucătarul Robert Aikens. Trebuie să-l clătiți de cel puțin trei-patru ori până când apa devine limpede. Robert Aikens folosește o tigaie mică pentru a găti acest fel de mâncare.
Ingrediente:
150 de grame de unt;
200 de grame de ceapă șalotă;
600 de grame de orez;
4 căței de usturoi;
2 frunze de dafin;
14 grame de sare;
900 ml de supă de pui.
Metoda de preparare:
Se adaugă ulei într-o tigaie, se toacă ceapa și se prăjesc până devin aurii.
Se presară orezul și usturoiul tocat în tigaie și se lasă 2 minute. Când este gata, se adaugă frunzele de dafin, sarea și supa de pui și se aduce la fierbere. Acoperiți orezul cu capacul și fierbeți-l timp de 10-12 minute la foc mic, până când tot lichidul a fost absorbit.
Secretul numărul 2: Gătiți într-un aparat de gătit orez sau multicooker
Chef Tim Ma spune că un multicooker face o treabă mai bună cu orezul decât un aragaz convențional. Aceasta este metoda cea mai des folosită de bucătarii din Asia de Est. Înainte de gătire, distribuiți orezul uniform în castron. Când garnitura este gata, se desface cu o spatulă.
Secretul numărul 3: Trucul cu degetul
La gătit, este important să alegeți raportul corect între apă și orez. Bucătarul Kevin Tien folosește metoda "trucului degetelor" pentru a face acest lucru. Adaugă apă doar atât cât să ajungă la prima linie de pe degetul arătător. Acest truc de măsurare va alege proporția corectă și va face orezul tău gustos. Odată gătit, Kevin Tien lasă orezul să se odihnească încă 20-30 de minute înainte de a-l servi.
Secretul nr. 4: Prăjiți orezul într-o tigaie
Lucas Delcid, care lucrează în restaurante mexicane, pregătește un fel de mâncare popular, orez cu legume, folosind o tehnică ușor diferită. Înainte de a fi gătit, bucătarul recomandă să prăjiți orezul într-o tigaie cu ulei la foc mediu. După aceea, orezul este fiert la abur și, prin urmare, este pe jumătate făcut. Apoi adaugă ceapa, ardeii și mai fierbe încă 2 sau 3 minute în tigaie. Apoi, toarnă apă peste orez astfel încât abia să-l acopere și îl fierbe timp de 12 minute cu un capac deasupra. Înainte de a fi complet fiert, opriți aragazul și mai fierbeți încă 5-10 minute. Odată fiert, se lasă orezul sub capac pentru încă 15 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News