Justin Peden are 20 de ani, este student în anul al doilea la Universitatea din Alabama. Când nu învață, stă în fața calculatorului din căminul său și de acolo urmărește și împărtășește informații cruciale despre războiul dintre Ucraina și Rusia. Pe rețelele de socializare folosește un pseudonim, Intel Crab, și a adunat peste 220.000 de urmăritori numai pe Twitter.
Dar el nu este singurul. Pentru că "armata de informații" este formată din zeci de tineri cercetători și are un impact chiar mare asupra războiului din Ucraina. Pentru că, într-o epocă în care totul ajunge pe rețelele de socializare, nici măcar soldații nu rezistă și postează adesea videoclipuri și imagini ale operațiunilor lor.
Justin cercetează imagini din satelit, imagini de pe camerele de supraveghere, dar numai din surse deschise, adică disponibile pentru toată lumea. Și le împarte în hărți ale mișcărilor de trupe și ale forțelor aeriene. Informațiile au ajuns la peste 20 de milioane de oameni în doar câteva săptămâni. Astăzi, de fapt, Peden este una dintre cele mai importante figuri din domeniul informațiilor din surse deschise (OSINT) de pe Twitter.
Potrivit analiștilor, cercetătorii OSINT și-au început activitatea în 2014, lucrând în colaborare în întreaga lume pentru a cerceta resursele disponibile în mod gratuit, cum ar fi Google Maps și serviciul de imagini din satelit Maxar Technologies. Dar odată cu conflictul din Ucraina, aceștia au devenit vedete pe internet: profiluri de Twitter precum Intel Crab, Calibre Obscura și Aurora Intel au interceptat și au transmis tot felul de informații. Aceștia au folosit o analiză a mișcărilor cheie în invazia Rusiei, folosind tehnologia recent disponibilă pentru a oferi o analiză în timp real a operațiunilor cheie ale convoiului rusesc aflat la 60 de kilometri de Kiev.
În timp ce unele analize OSINT provin de la profesioniști pregătiți în locuri precum Middlebury Institute of International Studies, Peden a spus că amatorii OSINT ca el, pot furniza actualizări privind evenimentele din conflict, datorită disponibilității informațiilor online accesibile și a puterii rețelelor sociale din Ucraina.
Cercetătorii OSINT utilizează informații care sunt disponibile în mod liber pentru oricine, care pot include imagini video de securitate și imagini din satelit. Comunitatea face schimb de sfaturi despre unde să găsească informații și cum să le analizeze pentru a găsi indicatori, cum ar fi etichetele de geolocalizare.
După ce utilizează aceste date pentru a urmări orice, de la activitatea militară la fluxurile de arme, cercetătorii își publică rezultatele pe rețelele de socializare precum Discord, Twitter și Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News