Ordinul a fost emis după cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei, care s-a lovit de o rezistență acerbă din partea Ucrainei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că niciunul dintre cei chemați nu va fi trimis în vreun "punct fierbinte".
Problema implicării recruților în război este extrem de sensibilă. La 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că unii au fost trimiși în Ucraina, după ce Putin a negat acest lucru în diferite ocazii, spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat atunci că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții.
Recrutarea militară anuală de primăvară, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie, va viza bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin, potrivit Reuters.
"De la 1 aprilie până la 15 iulie 2022 se efectuează încorporarea cetățenilor Federației Ruse cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani care nu se află în rezervă și sunt eligibili pentru serviciul militar în conformitate cu legea federală. Este vorba despre 134.500 de persoane", potrivit comunicatului emis de autoritățile ruse.
Șoigu a declarat, marți, că cei chemați vor începe să fie trimiși la bazele care le-au fost alocate la sfârșitul lunii mai.
"Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte", menționează ministrul Apărării, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.
Cu toate acestea, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei care au refuzat ordinul de a merge în Ucraina, a declarat că, în conformitate cu legislația rusă, recruții pot fi trimiși să lupte după câteva luni de pregătire.
Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce a numit o operațiune militară specială pentru demilitarizarea și "denazificarea" țării. Războiul a ucis făcut deja mii de victime printre civili și a dezrădăcinat milioane de oameni.
În ultimele zile, Rusia și-a reformulat obiectivele, afirmând că nu a intenționat niciodată să cucerească capitala Kiev și alte orașe importante, ci se concentrează pe "eliberarea" zonelor estice unde separatiștii, susținuți de Rusia, luptă cu armata ucraineană din 2014.
Declarațiile sale au fost întâmpinate cu scepticism de Ucraina și de guvernele occidentale. Analiștii militari au sugerat că concentrarea declarată asupra regiunii Donbas din estul țării ar putea fi o încercare de a-i facilita lui Putin căutarea unei ieșiri care să-i salveze imaginea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News