Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Arestările despre care vorbește toată Europa: Hoții „cascadori“ care furau din TIR-urile în mers
WhatsApp
DIICOT anunță că 25 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul furturilor din camioanele aflate în mers, în toată Europa. Acestea urmează să fie prezentate, marți, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, transmis marți presei, cei 25 de inculpați au fost reținuți sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

Aceștia vor fi prezentați marți Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform procurorilor, în perioada 2016 - 2018, s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au furat bunuri din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene, printre care Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda și Spania. Aceste grupuri erau sprijinite și de alte persoane, atât la comiterea faptelor, cât și pentru valorificarea bunurilor furate.

Bunuri de lux, arme albe și stații de emisie-recepție

 

În acest caz, procurorii au făcut luni 73 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița. În urma acestora au fost ridicate 100 de telefoane, 200 de parfumuri de diferite mărci, peste 300 de perechi de încălțăminte, aproximativ 400 de articole vestimentare noi, laptop-uri şi ochelari de soare, trei autoturisme de lux, cinci arme a căror deținere este supusă autorizării, utilaje tip motoferăstrău cu acumulatori, arme albe cu privire la care există indicii că ar fi putut fi folosite la comiterea unor infracțiuni, stații de emisie – recepție, precum şi aproximativ 20.000 de lei.

Membrii grupului infracţional participanţi la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.

În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din tir, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar.

Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție.

Europa îi numește „Pirați de autostradă“

 

Presa din țări precum Olanda, Belgia sau Franța scrie despre aceste arestări, fiind vorba despre furturi comise și pe teritoriul acestor state.

Furturile de pe autostrăzile europene au fost spectaculoase. Stând pe capota unui autoturism aflat în mers, făptuitorii au sustras încărcătura din camionul aflat în mers. Hoții cascadori au folosit un polizor pentru a deschide ușile continerelor. Furturile au durat doar câteva minute.

Gruparea de „pirați de autostradă“ viza în principal electronice de consum. În iulie 2017, iPhone-uri în valoare de jumătate de milion de euro au fost furate de la un camion în mișcare de pe A73 la Boxmeer, în Olanda.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel