"Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime în rândul civililor și distrugerea infrastructurii civile, forțând oamenii să își părăsească locuințele în căutarea de siguranță, protecție și asistență", a declarat UNHCR într-un comunicat.
Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați, cu aproape 2,6 milioane de persoane. România, Ungaria și Republica Moldova au acceptat împreună aproape 2 milioane de refugiați ucraineni, relatează Mediafax.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis, joi după-amiază, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, din cauza actelor de agresiune comise în cursul invaziei militare în Ucraina.
Proiectul de rezoluţie privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului a fost adoptat cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri, conform CNN.
Proiectul de rezoluţie a fost iniţiat în contextul acuzaţiilor privind încălcări ale drepturilor omului de către Rusia. Consiliul Drepturilor Omului a exprimat "preocupări grave" referitoare la informaţiile despre "încălcări grave şi sistematice", despre "abuzuri asupra drepturilor omului" şi "încălcări ale dreptului umanitar internaţional" comise de Rusia prin invazia militară în Ucraina.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Kuzmin, le ceruse statelor membre ONU să respingă proiectul de rezoluţie. "Nu este nici momentul, nu este nici locul pentru teatru. Acest proiect de rezoluţie nu are nicio legătură cu situaţia reală a drepturilor omului pe teren. Este vorba de o tentativă a Statelor Unite de menţinere a poziţiei dominante şi de control total", a afirmat Ghenadi Kuzmin, citat de CNN.
China a votat împotriva suspendării Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. "O astfel de abordare în Consiliul Drepturilor Omului va crea un precedent periculos, cu efecte grave", afirmat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News