Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Antonio Tajani, la Ateneul Român: Sunt născut la Roma, dar mă simt aici ca acasă
WhatsApp
Prezent la Ateneul Român, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a declarat că mizează pe președinția română pentru a susține ideea de coeziune și solidaritate.

Contăm pe Preşedinţia română pentru a susţine ideea de coeziune şi de solidaritate, a declarat joi seară, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene de la Ateneul Român, referindu-se la motto-ul Preşedinţiei române a Consiliului UE. 

"2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze Consiliul UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă", a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză, dar şi-a început discursul cu cuvintele: ''Buona sera Romania, la mulţi ani!'' 

Citește și: Donald Tusk, discurs IMPRESIONANT în limba română

"România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri (...) Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dumneavoastră ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. Şi cum sunt născut la Roma eu mă simt aici ca acasă", a mai spus Tajani, în aplauzele celor prezenţi. 

"În faţa unei Uniuni incapabile să dea răspunsuri rapide sirenele populiste câştigă teren. Şi totuşi, într-o lume mai nesigură ca oricând, trebuie să avem, mai mult ca oricând, o Europă puternică pentru a ne proteja cetăţenii. Este esenţial să lucrăm împreună pentru o Europă mai eficientă. Deviza Preşedinţiei române se face ecoul acestei exigenţe. Coeziunea este o valoare europeană comună, pentru că ea reflectă exact voinţa de a nu lăsa pe nimeni deoparte", a afirmat preşedintele legislativului comunitar. 

Tajani a declarat că împărtăşeşte viziunea marelui diplomat român Grigore Gafencu, care a spus: ''Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat şi împărţit, ideea europeană este indivizibilă''. 

"Nicăieri cuvântul Europa nu s-a dovedit mai puternic decât în statele din est. Ideea unei unităţi europene aduce peste tot pe continent în gândire promisiunea păcii, şi în consecinţă, promisiunea eliberării", a mai spus Tajani. 

Citește și: Viorica Dăncilă DEVASTEAZĂ DIN NOU Sala Tronului

În opinia preşedintelui Parlamentului European, "forţa Europei (...) este opusul violenţei, drumului naţionalist''. ''Ea se bazează pe valori, pe democraţie, pe statul de drept, pe respectul demnităţii şi libertăţii fiecăruia. Europa trebuie să-şi asigure mijloacele pentru a reuşi. Este primordial ca viitorul buget multianual al UE să fie unul politic, care reflectă priorităţile unei Europe eficiente. Ar fi o mare eroare să reducem fondurile de coeziune şi cheltuielile în agricultură. Trebuie să ajungem la un buget care stimulează investiţiile în economia reală", a mai spus Antonio Tajani în cadrul ceremoniei de lansare oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE. 

"Contăm pe Preşedinţia română pentru a promova această ambiţie şi a susţine ideea de coeziune şi de solidaritate. Mai multă solidaritate în viitorul buget înseamnă că solidaritatea nu trebuie să meargă în sens unic. Ţin să mulţumesc României că a propus să primească migranţii care au debarcat în ţările de primă sosire. Este un exemplu de urmat", a afirmat Tajani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel