Dmitry Lima s-a născut în Lambeth, în sudul Londrei, nu vorbește portugheza și nu a călătorit niciodată în străinătate, dar i s-a emis un ordin de deportare de către Ministerul de Interne după ce a executat o pedeapsă privind infracțiuni legate de droguri și purtarea unui dispozitiv cu electroșocuri, scrie publicația britanică The Guardian.
Lima, care nu avea condamnări anterioare, contestă decizia de deportare invocând faptul că este cetățean britanic și că nu a solicitat anterior un pașaport britanic deoarece nu își putea permite să plătească taxele.
"Sunt britanic și nu am părăsit niciodată țara - pur și simplu nu înțeleg", a declarat el, potrivit sursei citate.
În urma modificărilor aduse legii după Brexit, deportarea unui cetățean UE, la fel ca și în cazul altor naționalități, este considerată "conducătoare pentru binele public și în interes public" dacă aceștia au primit o pedeapsă cu închisoarea de peste 12 luni.
Anterior, cetățenii UE care au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani și care au fost condamnați pentru o infracțiune ar fi fost deportați doar "din motive grave de politică publică și siguranță publică", cu pragul pentru cei care au fost continuu în țară ridicat la "motive imperative de securitate publică".
Lima a fost condamnat pentru posesie de droguri cu intenția de vânzare și pentru posesia unei arme interzise în august 2020, primind o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare, dintre care a executat puțin peste doi ani.
Tânărul a primit un ordin de deportare în octombrie 2022, după ce a fost transferat din închisoare în centrul de detenție pentru imigranți Brook House de la aeroportul Gatwick. În apelul său împotriva deportării, Lima susține că este cetățean britanic, deoarece mama și tatăl său au fost stabiliți în Marea Britanie.
"Pierderea vieții pe care am construit-o în Marea Britanie ar fi devastatoare, atât din punct de vedere mental, cât și emoțional", a scris el într-o declarație personală inclusă în dosarul său de apel. "Consider Marea Britanie ca fiind casa mea, deoarece aici mi-am petrecut întreaga viață."
El a adăugat: "Recunosc pe deplin greșelile mele și îmi ispășesc pedeapsa. Am planificat să-mi reiau viața după închisoare și să îmi repar greșelile. Din nefericire, am primit un ordin de deportare și am fost plasat într-un centru de detenție după ce mi-am executat pedeapsa. Ordinul de deportare m-a aruncat într-o stare de incertitudine, provocându-mi suferințe emoționale și financiare."
În recunoașterea poziției în care se află Lima și alții, guvernul a introdus proiectul de lege privind cetățenia britanică (regularizarea practicii trecute) în mai 2023 pentru a asigura că oamenii sunt tratați ca britanici dacă părinții lor, folosind dreptul la liberă circulație al UE, au venit în Marea Britanie înainte de anul 2000 - dar proiectul de lege nu a fost încă promulgat.
Avocatul lui Lima, Naga Kandiah, a declarat că Ministerul de Interne pare să nu aibă nicio înregistrare că clientul său se află în Marea Britanie. El a spus: "Mama și tatăl lui Lima au exercitat drepturile lor în baza tratatului UE, făcând astfel din Lima un rezident continuu al Marii Britanii de la naștere și, prin urmare, având dreptul la cetățenie britanică".
-----------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News