Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ANM: Norul de fum din zona Cernobîl se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia
WhatsApp
Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia, anunță Administrația Națională de Meteorologie. 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie precizează că autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.

ANM anunță că valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene.

„Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, transmite ANM.

Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

Trupele ruse au părăsit orașul Cernobîl

 

Forțele ruse ar fi părăsit un oraș pe care l-au ocupat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor, conform BBC.

Primarul Iuri Fomichev a declarat luni, într-o postare video online, că trupele au finalizat munca „pe care și-au propus să o facă” și au părăsit orașul Slavutch.

Forțele ruse preluaseră sâmbătă controlul orașului Slavutîc și îl reținuseră pentru scurt timp pe primar.

Dar ocupația lor s-a lovit de protestele a sute de ucraineni din localitate, care au ieșit în stradă purtând steaguri, iar oficialul a fost eliberat ulterior.

La Slavutych locuiesc în principal muncitorii care lucrează la întreținerea centralei nucleare de la Cernobîl - locul dezastrului nuclear din 1986 - care acum nu mai funcționează.

Partea ucraineană anunţă succese în apropiere de Harkov şi acuză forţele ruse de tactici inumane

 

Trupele ucrainene au lansat cu succes contraatacuri în jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional, transmitere luni dpa.

Oleg Sinegubov a informat pe Telegram că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi.

„Îi conducem pe ocupanţi înapoi în direcţia graniţei (ruse)”, a spus el.

El a spus că o clădire rezidenţială a fost lovită în timpul atacurilor aeriene ruse asupra satului Oskil din regiunea Izium şi patru membri ai unei familii au fost ucişi. Informaţia nu a putut fi verificat independent.

Atacuri aeriene ruseşti au vizat mai multe oraşe ucrainene duminică seara, potrivit informaţiilor apărute în presa ucraineană.

Capitala Kiev şi oraşele Luzk, Rivne şi Harkov s-au numărat printre cele despre care se afirmă că au fost zguduite de mai multe explozii puternice.

Un depozit de combustibil din Luzk, în nord-vestul Ucrainei, a fost lovit duminică seara.

Alarmele de raid aerian au sunat mai devreme în cursul zilei de duminică în toate regiunile.

Conducerea ucraineană a acuzat armata rusă de „tactici inumane”, precum „blocarea parţială sau totală a coridoarelor umanitare, blocarea oraşelor asediate”, a scris duminică seară pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

Rusia continuă, de asemenea, „atacuri totale cu rachete” împotriva oraşelor ucrainene, iar oraşul-port Mariupol este lovit de bombardamente de saturaţie, a spus el.

„(Rusia) nu mai are limbă, umanism, civilizaţie”, a scris Podoliak. „Doar rachete, bombe şi încercări de a şterge (Ucraina) de pe faţa pământului”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel