Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Angajații străini din România nu-și mai pot schimba locul de muncă în primul an 
WhatsApp
Angajații străini, din afara UE, care sosesc în țară nu-și vor mai putea schimba locul de muncă în primul an decât cu acordul angajatorului care i-a adus în țară. 

A fost nevoie de o astfel de reglementare pentru că aducerea unui muncitor străin extracomunitare (din afara Uniunii Europene) presupune costuri foarte mari pentru angajatorii români. De multe ori, aceștia plăteau toate aceste costuri, iar respectivi angajați, sosiți de obicei din țările asiatice, își schimbau locurile de muncă la doar câteva zile sau săptămâni. Decizia de a aduce angajați străini este luată de companiile românești din cauza lipsei acute de forță de muncă, milioane de români părăsind țara în ultimii ani, alegând să lucreze pe salarii mai mari în vestul Europei. 

Guvernul a completat în şedinţa de vineri legislaţia specifică pentru a stabili condiţiile în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obţinut avizul de angajare.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, modificările aduse OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor şi care prejudiciau material angajatorul iniţial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetăţeanului străin pe piaţa muncii din România.

În acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puţin de un an, va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul iniţial.

Schimbarea locului de muncă se poate face doar cu acordul în scris al angajatorului care l-a adus în România



Actul normativ mai prevede că, în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la acelaşi angajator care a obţinut avizul de angajare iniţial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condiţiilor generale şi, după caz, fără îndeplinirea tuturor condiţiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenţi sau stagiari.

În acelaşi timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condiţiilor generale sau speciale, după caz.

Aceste prevederi nu se aplică şi în cazul în care încetarea CIM a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior, prin acordul părţilor ori prin demisia cetăţeanului străin, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel