Una din temele cele mai importante pentru tineri (și nu numai) sunt locuințele. Peste tot in lume tema asta este cheie. In Germania exista chiar un minister pentru așa ceva.
De ce? Pentru că - dacă locuințele sunt prea scumpe, tinerii sunt ținuți in sărăcie. Sau pleacă in străinătate. Vorbim aici de urbanizare (in sens larg - inclusiv zonele rurale din jur) - cel mai important motor de dezvoltare economică.
Doar la noi nimeni nu a gândit problema sau a propus ceva (nici măcar noi de la USR încă). E o beznă incredibilă. Deși avem un flux de 100'000 de oameni pe an care se mută la oraș.
BNR spune ca "prima casă" - singurul program care ajută (deși imperfect) - ar trebui oprit. O prostie colosală. Mai mult - exista ONG-uri care se opun sistematic și fundamental oricărei noi construcții in orașe (ori asta înseamnă automat preturi mai mari pentru toți).
Atenție - nu trebuie construit oricum sau haotic ca pana acum (cu corupția aferentă) însă nu se poate sa ne dezvoltam și sa ajutam tinerii fără creșterea populației in urban deci a numărului de apartamente construite. Și ar trebui sa modernizam și stocul de blocuri/case existente (plus evident protecția monumentelor).
Nu vin încă cu propuneri - dar va rog deja sa comentati tema sa vedem dacă și cum sa o abordăm. Ce vrem?
- Dezvoltare deci noi locuințe sau nu? Și dacă da - cum ar trebui făcute (mai dens in oraș sau in suburbii chiar dacă poate afectează mediul și înseamnă trafic mai mult)?
- Dam ajutor către tineri prin scheme "prima casa"?
- Suntem mai flexibili sau nu pentru a permite construcțiile din orașe?
Vorbim de sute de mii de locuințe necesare.
Va rog sa reacționați fără sa va ancorati in ideologii sau preconcepții. E o tema precisă, întrebări clare și nu e nimic ideologic aici. Vreau doar sa înțeleg reacțiile "bulei" pe tema asta", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News