Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anchetatorii polonezi au stabilit originea rachetei care a lovit Przewodow. Anunțul lui Andrzej Duda
WhatsApp
Anchetatorii polonezi au stabilit că racheta care a lovit satul Przewodow în data de 15 noiembrie a fost lansată de Ucraina, a afirmat preşedintele polonez Andrzej Duda.
Anchetatorii polonezi au stabilit originea rachetei care a lovit Przewodow. Anunțul lui Andrzej Duda

„Iniţial, au existat informaţii despre două rachete, dar, în timpul investigaţiei, nu au fost găsite rămăşiţe ale unei a doua rachete, pe teritoriul Poloniei. A existat cu siguranţă o a doua rachetă. Dar a căzut pe teritoriul ucrainean, nu pe cel polonez”, a spus președintele Poloniei, conform Știrile PRO TV

Duda a subliniat din nou că „a fost un incident tragic care s-a întâmplat din vina Rusiei”.

 

Vezi și 

 

Polonia anunţă că racheta căzută pe teritoriul său este „probabil” ucraineană şi că nu va invoca articolul IV al tratatului NATO

 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat pe 16 noiembrie, la Varşovia, că „probabil” că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni „a fost lansată de Ucraina” şi a adăugat că „nimic nu indică” faptul că ar fi vorba despre un „atac intenţionat împotriva Poloniei”, transmite EFE. Duda le-a declarat jurnaliştilor că „cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică” şi face parte din modelul S300.

„Am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, „nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.

„Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că „toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel