Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ANALIZĂ. Oana Stănciulescu: Ce-i leagă pe Meleșcanu și Tăriceanu!
WhatsApp
Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu, deși acum pe baricade diferite, chiar dacă sunt membri ai aceluiași partid, au o relație politică veche. Traseul politic al celor doi politicieni nu doar că este presărat de aceleași ambiții, dar s-a și intersectat de mai multe ori.

Teodor Meleșcanu a fost de trei ori ministru în guvernulele PSD - prim oară la începutul anilor 90, în guvernul Văcăroiu, apoi guvernul PSD POnta și ultima oară în guvernele lui Dragnea -Dăncilă. 

Între guvernările lungi ale PSD, când s-a mai strecurat și PNL la guvernare, Meleșcanu a fost prezent. Chiar în guvernul Tăriceanu, ca ministru al Apărării Naționale. Interesantă atât abilitatea lui Meleșcanu de a fi prezent când într-un guvern PSD, când într-unl liberal, dar și mai interesantă decizia și unora și altora de a-l propune.

Ca senator a aplicat aceeași rețetă - un mandat de la PSD, un mandat de la PNL. 

Călin Popescu Tăriceanu l-a ademenit în ianuarie 2016 să vină în partidul său, ALDE, iar din această postură, de membru ALDE, candidează acum la șefia Senatului din partea PSD. Meleșcanu refuză să-și de a demisia din ALDE, decizie cu care Tăriceanu pare-se nu se poate împăcă. Este foarte posibil însă să fie doar un joc de imagine deoarece dacă Meleșcanu își dă demisia atunci grupul ALDE de la Senat se dizolvă. 

„Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru”, a spus Tăriceanu în plen, chiar în ziua alegerilor noului șef al Senatului, după ce el și-a dat demisia în urma pierderii sprijinului din prtea PSD.

Așadar, nu doar Teodor Meleșcanu, membru ALDE, vrea să fie președinte al Senatului cu sprijinul PSD. A mai făcut-o chiar Călin Popescu Tăriceanu, care a ajuns președinte al Sentului până mai ieri tot propus și sprijint de PSD. Așa cum își reamintește și Meleșcanu.

„Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului”, a spus marţi Meleşcanu, la Senat.

Cei doi mai au ceva în comun, în afară de pasiunea de a ajunge președinți ai Sentului cu sprijinul PSD. Mai au pasiunea pentru a ajunge președinții României. Și unul și altul au candidat, fără niciun succes. Meleşcanu a candidat la preşedinţie, după ce a fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

După demisia de la MAE, Meleşcanu a fost numit consilier al premierului Ponta. A fost dat afară din Guvern de premierul Cioloş.

Salvat de Tărciceanu, iar acum de Dăncilă, Meleșcanu nu reușeșeste să lase mai nimic în politica românească, după atâtea decenii, în care a fugit după funcții, indiferent cine i le-a propus.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel