Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la final de mandat: Românii să vorbească de bine această minunată ţară
WhatsApp
Este nevoie ca şi românii să spună lucruri bune despre ţara lor, a declarat, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul mandatului său, adăugând că în România "încă sunt lucruri de făcut, dar progresul este spectaculos".
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la final de mandat - Românii să vorbească de bine această minunată ţară

El a vorbit de diferenţa dintre ţara pe care a găsit-o în comunism, ca tânăr diplomat şi cea din care pleacă la finalul lunii. "România în care am trăit în anii '80 şi România de acum parcă nu sunt aceeaşi ţară. Dincolo de aparenţe, clădirile care sunt aceleaşi, peisajele rurale care nu s-au schimbat neapărat, tot ce are de-a face cu oamenii s-a schimbat. În anii '80 cea mai mare problemă era că românilor nu le era permis să vorbească cu străinii, decât dacă aveau aprobare de la Securitate. Iar noi nu voiam să facem probleme românilor de rând vorbind cu ei, pentru că ştiam că vor avea probleme din cauza noastră", a afirmat ambasadorul.

În acele timpuri, a spus el, cea mai mare problemă era încrederea - "teama tuturor era că celălalt poate fi un informator".

În opinia sa, relaţiile umane au dus la transformarea economică a României şi părăseşte o ţară care are un PIB per capita mai mare decât Ungaria.

"Am tot spus asta timp de doi ani, că aşa ceva se va întâmpla, dar toată lumea credea că exagerez, că sunt eu prea drăguţ. Dar este un fapt. Vorbim de o ţară care a început reformele în 1996, nu în 1990. Ungaria a început reformele economice din anii '50. Aşadar schimbările care au avut loc aici în aproape 27 de ani sunt demonstraţia unei schimbări fundamentale a modului în care oamenii colaborau, învăţau împreună, se rugau împreună, faţă de anii '80", a afirmat diplomatul.

 

România, o ţară foarte tolerantă, cu 19 naţionalităţi şi 11 culte care convieţuiesc paşnic

 În opinia sa, este necesar ca tinerii să înţeleagă cum era viaţa în comunism şi mai mult, este nevoie, dincolo de străinii îndrăgostiţi de ţara noastră, să existe români care să îşi laude ţara natală.

"Aşteptăm marea revelaţie, să aflăm ce crede România despre ea însăşi. Este un lucru bun că străinii spun toate aceste laude, sunt încântat de asta, dar avem nevoie ca şi românii să vorbească de bine această minunată ţară", a arătat Noble.

Ambasadorul a spus că la plecarea din România îi vor lipsi "soarele, oamenii foarte deschişi şi calzi, care vor ca oaspeţii lor să plece cu un gând bun".

"Nu poţi petrece cinci ani în România fără să devii dependent de smântână", a mărturisit el.

Andrew Noble a descris România ca un "amestec de culturi extraordinar", o ţară foarte tolerantă, cu 19 naţionalităţi şi 11 culte care convieţuiesc paşnic.

"Sunteţi un model de convieţuire pe care multe ţări ar trebui să îl urmeze. Îmi va lipsi asta şi îmi va lipsi responsabilitatea de a contribui la explicaţiile privind România către Guvernul Britanic", a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel