Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alin Ușeriu, românul care s-a întors din Germania și vrea să schimbe fața țării: „Via Transilvanica a apărut pentru că nu mai știam ce să facem cu satele din zona rurală care dispar”
WhatsApp
După mulți ani petrecuți în Germania, unde a avut ocazia să învețe din experiențele unui sistem social și economic bine pus la punct, Alin Ușeriu a ales să revină în România și să contribuie la dezvoltarea țării sale natale. 
Alin Ușeriu, românul care a unit România: „Via Transilvanica a apărut pentru că nu mai știam ce să facem cu satele din zona rurală care dispar” / Foto: Captura Youtube

Alin Ușeriu, un român plecat peste hotare, este astăzi un exemplu de implicare socială și o sursă de inspirație pentru mulți. Povestea sa este emblematică pentru mulți români din diaspora, care ar putea la rândul lor să facă o schimbare în România.

 

Via Transilvanica: Un proiect turistic și social

 

În 2018, Alin Ușeriu și organizația pe care o conduce, Tășuleasa Social, au lansat proiectul Via Transilvanica.

„În primul rând vreau să vă spun că am avut noroc și șansa să ies din România să învâț și să mă integrez în societatea germană, să mă căsătoresc și să fac un copil în Germania, să văd toate sistemele funcționale de acolo, de la sănătate, educație și voluntariatul a fost tema principală pe care mi-am dorit să o învăț.

Via Transilvanica este proiectul organizației Tășuleasa Social pe care noi l-am făcut în 2018, adică în momentul în care organizația noastră avea 18 ani de activitate și este un proiect care în momentul de față este recunoscut ca infrastructură turistică națională. Așa că să ai o organizație non-guvernamentală care ține în spate o infrastructură de felul acesta, trebuie să vă imaginați pozitiv, mai ales că emisiunea asta va fi văzută de mulți oameni, care nu așteaptă un succes imediat. Noi am avut nevoie de 18 ani să ne pregătim pentru ce urmează.

Via Transilvanica este un drum de lungă distanță, care, în cazul României începe de la Putna, dar ar putea începe de la Cernăuți cândva, se termină la Drobeta Turnu-Severin, dar s-ar putea duce până la Paris, acolo unde Claudia(Puiu-n.r.) are mai mulți prieteni să nu mai fie nevoie să facă schimbul de mașini, și se va putea porni de acolo pe jos, așa cum se pornește și către Camino de Santiago. 

Deci este o cărare care are la fiecare km o bornă făcută de un sculptor român, sau din altă țară, foarte frumoasă, este o expoziție de lungă distanță, dar în același timp este un drum care face ca România să fie cunoscută la adevărata ei valoare și asta a fost răsplata noastră pentru acest proiect, pentru că am descoperit o Românie pe care nu am cunoscut-o înainte de a face acest proiect.”, spune Alin Ușeriu.

 

Implicare socială și redescoperirea României

 

Proiectul nu este doar despre turism. Pentru Alin Ușeriu și echipa sa, Via Transilvanica este o modalitate de a revitaliza satele din România, în special cele din mediul rural, care se confruntă cu depopularea și declinul economic.

„Pentru noi este un proiect social, organizația Tășuleasca social este o organizație care a căutat să facă o politică socială, să înțeleagă cum funcționează societatea noastră din acest punct de vedere. Via Transilvanica a apărut pentru noi în momentul în care nu mai știam ce să facem cu satele din zona rurală a României care pur și simplu dispar. Mama are o vorbă care spune „Doamne ferește să îți crească iarba în prag”. Cred eu ca în foarte multe praguri a cam crescut iarba, iar acest lucru este foarte periculos.

Acum Via Transilvanica a devenit un proiect de referință turistic, s-a împrăștiat ca vântul în toată lumea, foarte multe ziare din toată lumea au publicat despre Via Transilvanica noastră dragă. Are cam tot ce ne-am dorit noi și mult mai mult decât ne-am imaginat în 2018. Avem un traseu de lungă distanță care poate să fie în primele 10 trasee de lungă distanță din lume, în felul unic prin care l-au făcut bornele sculptate, în felul frumos al universului rural al României, un patrimoniu natural excepțional. 

Știu ce înseamnă și să fugi de țara ta, dar știu și ce înseamnă să te reîntorci în țara ta și să te îndrăgostești de ea.”, încheie Alin Ușeriu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel