Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alexandru Rafila, mesaj înformativ despre consumul pastilelor de iod în caz de acccident nuclear: ''Pot provoca alte afecțiuni”
WhatsApp
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis amenilor că nu este bine să consume iodură de potasiu în caz de incident nuclear. Acesta a explicat că nu este o pastilă care se administrează preventiv, ci doar după ce se întâmplă un incident nauclear. Rafila a mai adăugat că pastilele de iod pot provoca afecțiuni ale glandei tiroide.
Alexandru Rafila, mesaj înformativ despre consumul pastilelor de iod în caz de acccident nuclear: ''Pot provoca alte afecțiuni”

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit instituției, producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, mai arată Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax. 

 

Ce se întâmplă în cazul unei bombe nucleare

 

Atunci când are loc un accident nuclear, iodul poate fi administrat deoarece glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului, iar eficacitatea tabletelor este operativă. Însă, sfatul medicilor este ca pastilele să fie foarte atent luate. Acest semnal de alarmă din partea lui Alexandru Rafila a fost inițiat după ce în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod.

"Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice.

În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore, în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiilor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.
2. Rămânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive - pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competitiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI”, spune medicul Tudor Ciuhodaru. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel