Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă sanitară în toată Italia: Listeria, crenvurști contaminați și sandvișuri făcute cu produse expirate
WhatsApp
Ca urmare a recentelor episoade de intoxicații cu Listeria, Comandamentul carabinierilor pentru protecția sănătății, de comun acord cu Ministerul Sănătății, a desfășurat o campanie de controale pentru a verifica gestionarea corectă a siguranței și igienei în întreprinderile producătoare de alimente de origine animală. 14 tone de alimente confiscate și 23 de companii închise. Confiscări și controale de amploare ale Comandamentului Carabinieri pentru protecţia sănătăţii (NAS) în întreaga Italie, în urma unor episoade recente de intoxicații cu Listeria legate de consumul de alimente crude sau insuficient gătite, cum ar fi cârnații.

Nu mai puțin de 14 tone de produse alimentare neconforme, cu o valoare comercială de aproximativ 327.000 de euro, și 23 de întreprinderi de producție și comerciale, cu o valoare economică de peste 7 milioane de euro, care au fost supuse închiderii sau suspendării. Acesta este rezultatul unei campanii de controale de-a lungul cizmei Comandamentului de Carabinieri pentru Protecția Sănătății și a Ministerului Sănătății.

Alertă sanitară în toată Italia

 

Campania are ca scop verificarea gestionării corespunzătoare a siguranței și igienei în companiile producătoare de alimente de origine animală. Au fost inspectate 1.095 de societăți comerciale pentru prelucrarea și transformarea produselor alimentare cele mai expuse la contaminarea cu bacteria Listeria (cârnați, mezeluri scurte și produse similare), produse lactate cu maturare limitată și produse de delicatese cu umplutură proaspătă (sandvișuri, tartine etc.), ambalate în atmosferă controlată pentru a fi livrate către marii retaileri și societățile de administrare a automatelor de vending.

La finalul inspecțiilor, NAS a constatat nereguli în 335 de unități (echivalentul a aproximativ 30% din obiectivele inspectate), în urma cărora 310 operatori din sector au fost sesizați la Autoritatea Judiciară și Sanitară și au contestat 541 de infracțiuni penale și administrative, în valoare de peste 365.000 de euro. Printre aspectele critice depistate se numără utilizarea de materii prime expirate și aflate într-o stare de conservare precară, precum și neaplicarea procedurilor preventive de autocontrol și trasabilitate alimentară, elemente esențiale pentru identificarea și limitarea eventualelor cazuri de intoxicații cauzate de consumul de alimente nocive sau periculoase.

Listeria, crenvurști contaminați și sandvișuri făcute cu produse expirate

 

Printre diversele intervenții, carabinierii NAS din Palermo au descoperit un eșantion de brânză proaspătă care conținea valori ridicate de Listeria, în urma cărora au dispus reținerea preventivă a 945 kg de produse lactate și suspendarea activității până la restabilirea condițiilor de igienă adecvate. NAS din Parma, în timpul unei inspecții efectuate la o fabrică de mezeluri din provincia Modena, a confiscat 7.000 kg de produse din carne (semifabricate și felii de carne de porc și de vită), despre care s-a constatat că erau invadate de gheață din cauza unei defecțiuni a sistemului de refrigerare. De asemenea, au fost găsite mucegaiuri pe pereții spațiilor folosite pentru descărcarea mărfurilor, cu un risc potențial de contaminare a alimentelor.

În ultimele săptămâni, Ministerul Sănătății a emis o alertă pentru o creștere a numărului de cazuri clinice de listerioză alimentară înregistrate în ultimele luni în mai multe regiuni italiene, din cauza contaminării alimentelor cu bacteria Listeria monocytogenes.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel