Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă meteo: Un nou val de căldură în Franţa, în contextul în care țara se confruntă deja cu secetă
WhatsApp
Franţa, lovită de un al treilea val de căldură în această vară, care se extinde şi se intensifică în sudul ţării, este de acum înainte afectată de secetă la nivelul întregului său teritoriu, după plasarea Parisului şi a regiunii sale limitrofe "în stare de vigilenţă", consecinţă a celei mai secetoase luni iulie înregistrată vreodată de meteorologi, informează AFP. Prefectura din Ile-de-France a plasat în stare de vigilenţă din cauza secetei oraşul Paris şi departamentele din jurul acestuia. 

Franţa ar trebui să înregistreze miercuri şi joi "temperaturi maximale cuprinse între 34 şi 38 de grade Celsius şi, local, valori de 40 de grade Celsius", a anunţat luni seară un reprezentant al Meteo-France.

Patru departamente din sudul ţării - Ardeche, Dome, Gard şi Vaucluse - şi departamentul Pyrenees-Orientales rămân sub incidenţa unui cod portocaliu de caniculă.

Alte cinci departamente, situate la sud de o linie care străbate ţara de la Vest la Est, din Charente-Maritime şi până în Alsacia, sunt vizate de un cod galben.

Noul val de caniculă se anunţă însă mai scurt şi mai puţin intens în raport cu cel înregistrat la jumătatea lunii iulie, a precizat Meteo-France, însă repetarea atât de rapidă a acestui fenomen a făcut să devină mai perceptibile consecinţele provocate de schimbările climatice.

Revenirea atât de rapidă a temperaturilor caniculare afectează majoritatea regiunilor franceze, deja afectate de o secetă excepţională şi cu consecinţe imediate, mai ales în agricultură, transport fluvial şi activităţi de agrement acvatic.

O medie de doar 9,7 milimetri de precipitaţii a fost înregistrată în Franţa metropolitană în luna iulie, confirmând un deficit de aproximativ 84% în raport cu valorile medii normale şi apropiindu-se foarte mult de media de 7,8 mm din martie 1961 - recordul minim de precipitaţii lunare stabilit de la începutul primelor măsurători de acest tip, realizate în august 1958.

"Acest deficit de precipitaţii, care urmează unei primăveri foarte uscate şi în conjuncţie cu temperaturi foarte mari, contribuie la agravarea secetei din sol", a avertizat Meteo-France, transmite Agerpres.

Dacă întregul teritoriu al Franţei se află de acum în stare de vigilenţă din cauza secetei, cu restricţii de apă la diferite niveluri, 57 de prefecturi franceze au decretat deja stare de criză pe teritoriile lor, ceea ce înseamnă oprirea consumului de apă în scopuri care nu sunt prioritare, inclusiv interzicerea "consumului de apă în scopuri agricole".

Deşi verile sunt secetoase în sudul Franţei, din cauza schimbărilor climatice intensitatea acestor episoade de secetă riscă să crească şi mai mult, potrivit experţilor ONU.

Europa s-a confruntat în iulie 2022 cu o secetă istorică şi cu două valuri de căldură în mai puţin de o lună, în timpul cărora au fost declanşate incendii de vegetaţie devastatoare în Franţa, Spania şi Grecia. 

Spania se confruntă cu un nou val de caniculă în această săptămână

 

După o scurtă perioadă de răcire a vremii la sfârşitul lunii iulie, temperaturile au depăşit din nou pragul de 40 de grade Celsius începând de duminică în Spania, o ţară care ar putea să se confrunte cu cel de-al treilea val de caniculă în mai puţin de două luni, informează AFP.

"Este posibil ca de duminică, 31 iulie, până miercuri, 3 august, sau până joi, 4 august, să fie depăşite pragurile de intensitate, de durată şi de amploare care sunt necesare pentru a clasifica acest episod de temperaturi înalte ca un val de caniculă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), Ruben del Campo.

Acest episod canicular nu va fi însă la fel de extrem ca îndelungata caniculă din perioada 9-18 iulie, una dintre cele mai intense înregistrate vreodată de meteorologii spanioli, potrivit datelor preliminare obţinute de AEMET.

După o valoare maximă de 42,5 grade Celsius înregistrată duminică la Montoro, în Andaluzia, temperaturi de peste 40 de grade Celsius erau aşteptate luni după-amiază în zone extinse din vestul şi din sudul ţării.

Nopţi tropicale, în care temperaturile nu coboară sub valoarea de 20 de grade Celsius, sunt de asemenea aşteptate în mai multe zone din estul şi sudul Spaniei pentru perioada imediat următoare, precizează AEMET.

Canicula care a copleşit Spania în luna iulie a provocat peste 500 de decese asociate căldurii, a afirmat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a citat atunci o estimare a supramortalităţii, calculată de un institut de sănătate publică.

Temperaturile ridicate au cauzat şi numeroase incendii, care au transformat în cenuşă vegetaţia de pe aproape 230.000 de hectare de la începutul anului, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor forestiere (EFFIS).

Bilanţul spaniol este cel mai grav înregistrat în Europa în vara din 2022 de acest sistem, devansându-le pe cele din România şi Portugalia, fiind totodată cel mai important bilanţ constatat în Spania după 2000, anul ce a marcat debutul acestor observaţii.

 

------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel