Președintele comisiei UE a făcut aluzie la posibile consecințe în cazul în care în Italia alegerile ar fi câștigate de partidele ultanaționaliste. Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului a interpretat intervenția ca o intruziune în votul italian și numărul unu de la Bruxelles a revenit cu noi clarificări. Iată, pe scurt ce s-a întâmplat:
„Vom vedea rezultatul votului în Italia, au fost alegeri și în Suedia. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, avem instrumente, ca în cazul Poloniei și Ungariei”. Asta a declarat Ursula von del Leyen la Princeton, în SUA, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor referitoare la scrutinul care va avea loc duminică în Italia.
Aluzia pare directă la prezența în intențiile de vot a unor politicieni italieni care sunt pro Putin dar și pro Orban, premierul ungar definit ca „nefiind deplin democratic” printr-o rezoluție a Parlamentului European.
Matteo Salvini citește în cuvintele președintelui Comisiei Europene o intrare directă în arena electorală italiană și răspunde:
"Ce se întâmplă? Șantaj, amenințare, agresiune instituțională? Fie își cere scuze, fie demisionează . La trei zile înainte de vot este incorect din punct de vedere instituțional să-i ameninți pe italieni”, a spus el în timpul interviului pentru Corriere.
Parlamentarii Ligii Nordului de la Strasbourg au anunţat că vor face presiuni pentru lămuriri suplimentare în acest caz.
Valul de reacții din Italia a determinat la o revenire asupra delcarației, de la Bruxelles.
„Președintele von der Leyen, în discursul ei de ieri la Universitatea Princeton, a declarat pur și simplu în mod explicit că Uniunea Europeană va lucra împreună cu orice guvern care dorește să colaboreze cu Comisia. Președintele a reamintit pur și simplu procedurile în curs privind statul de drept împotriva Poloniei și Ungariei”, a spus purtătorul de cuvânt a Ursulei von der Leyen.
Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, considerată favorită în alegerile legislative din 25 septembrie în ţara sa, a criticat propunerea Bruxellesului de a suspenda o parte din finanţările pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, potrivit AFP.
"Adevăraţii antieuropeni sunt cei care, în timp ce suntem atacaţi şi UE trebuie să fie mai puternică decât oricând, spun că trebuie o Europă în prima divizie şi o alta în divizia a doua, şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin", a declarat ea într-un interviu acordat ziarului ultraconservator Il Giornale, publicat luni.
Comisia Europeană a propus duminică statelor membre suspendarea a 7,5 miliarde de euro din finanţările europene pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea aplicării unor reforme.
Partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d'Italia, care are legături strânse cu premierul ungar Viktor Orban, face campanie electorală cu un program naţionalist, prin care cere în special "o Europă diferită" cu mai multe puteri pentru statele membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News