Energoatom a declarat că cei doi care au fost răpiți la centrala Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei au fost bătuți înainte de a fi duși într-o "direcție necunoscută" joi.
Aceasta a precizat că cel de-al treilea lucrător, care a fost reținut, era responsabil cu siguranța la centrală, care a fost capturată de trupele rusești la scurt timp după invazia lor din 24 februarie în Ucraina, dar care este încă operată de personal ucrainean.
Rusia nu a comentat imediat acuzațiile. Reuters nu a putut să le verifice în mod independent.
Kievul a acuzat Rusia că a exercitat presiuni asupra angajaților ucraineni de la centrală pentru a semna contracte cu compania rusă de energie nucleară.
"Prin astfel de acțiuni, ocupanții încearcă să obțină loialitatea personalului curajos pro-ucrainean... Cu toate acestea, invadatorii nu reușesc să facă acest lucru, deoarece personalul rezistă", a afirmat aceasta într-o declarație.
Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că a bombardat situl celei mai mari centrale nucleare din Europa, ceea ce a ridicat temerile privind o catastrofă nucleară la mai bine de trei decenii de la cel mai grav accident atomic din lume, cel de la Chornobîl, tot în Ucraina.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, speră să stabilească o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare până la sfârșitul anului.
În octombrie, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care a transferat centrala și toți angajații ucraineni de la Energoatom la o filială a companiei rusești de stat pentru energie nucleară, Rosatom. Kievul a declarat că transferul de active echivalează cu un furt.
Oficialii ucraineni au declarat, de asemenea, că Moscova folosește situl ca depozit de arme de facto. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste acuzații, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News