Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Africanii își albesc pielea. Produse controversate
WhatsApp
 O piaţă colosală s-a dezvoltat în Africa pentru produsele ce permit albirea pielii. Prezentăm mai jos o selecţie de comentarii primite de birourile africane ale AFP, care ilustrează amploarea fenomenului, riscurile şi mizele morale care decurg din acesta. 

Tendinţă 

Ajuma Nasenyana, manechin kenyan: "Realitatea din industria (modei) este următoarea: cu cât tenul tău este mai deschis, cu atât eşti mai frumoasă". 

Celine Peter, studentă în Lagos (Nigeria): "Şaptezeci la sută dintre fetele de la şcoală îşi albesc pielea, pentru că asta preferă băieţii. Dacă ai tenul deschis, pari că provii dintr-o familie bogată". 

Elizabeth Kobiti, cosmeticiană în Lagos (Nigeria): "Unele femei cred că asta caută bărbaţii, altele vor doar o piele mai luminoasă". 

Pela Okiemute, comerciant din Lagos (Nigeria): "Există o cerere mare pentru albirea pielii. Cele mai multe dintre ele (femei) vor acest lucru, mai ales când procedura le oferă un rezultat drăguţ". 

Dabola Lawson, directorul unei companii din Lagos (Nigeria) care fabrică produse pentru albirea pielii: "Creează dependenţă, la fel care oricare alt drog". 

Medicul Edmund Delle, dermatolog din Accra (Ghana): "Anunţurile de angajare au făcut ca fenomenul să devină şi mai alarmant...Tot ceea ce caută acei angajatori sunt femei cu pielea deschisă la culoare. Dintr-o dată, cine nu şi-ar dori să aibă pielea deschisă?". 

Riscuri 

Medicul Aranmolate Ayobami, chirug plastician în Lagos (Nigeria): "Toţi medicii ştiu perfect că dacă folosiţi produse chimice conţinând agenţi de înălbire, puteţi face asta doar o perioadă de câteva săptămâni" 

Lester Davids, profesor de fiziologie la Universitatea Pretoria (Africa de Sud): "Nu avem niciun fel de date care să ne permită să cunoaştem tipurile de efecte pe care le generează pentru corpul uman utilizarea cronică a glutationului". 

Hassan, 25 de ani, vânzător de creme de albire în Mombasa (Kenya): "Produsele pe care le vând sunt în principal compuse din glutation sau, uneori, din hidrochinonă. Pot să furnizez produse sigure dacă clienţii mei cer asta, însă nu se întâmplă mereu acest lucru". 

O chestiune morală? 

Mbali, studentă de 28 de ani la Johannesburg (Africa de Sud): "Din cauza istoriei noastre de apartheid, cele mai multe persoane de culoare asociază faptul de a fi alb cu superioritatea şi cu privilegiile şi, prin consecinţă, atunci o persoană de culoare are pielea deschisă, ea este percepută ca fiind mai bună, mai degrabă privilegiată şi, cu siguranţă, mai frumoasă". 

Rasheedah Adesokan, medic în Lagos (Nigeria): "Nu este ceva care a apărut ieri, este o dependenţă ancestrală care datează din epoca sclaviei, oamenii au fost programaţi să creadă că pielea mai deschisă este mai bună. Este nevoie să îi reeducăm pe oameni". 

Yaba Blay, profesor în ştiinţe politice la Universitatea Centrală din Carolina de Nord (Statele Unite): "Albirea pielii este simptomul unei căutări a puterii şi a privilegiilor asociate cu pielea albă. Nu este un fenomen specific doar Africii, este modul în care pielea albă este considerată peste tot în lume". 

Nandi, 23 de ani, din Johannesburg (Africa de Sud): "Anumite persoane sfârşesc prin a crede că oamenii cu pielea deschisă sunt cumva superiori şi mai frumoşi. Asta nu are importanţă pentru mine: cu cât fructul este mai închis, cu atât sucul este mai dulce".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel