Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Africa va produce propriile vaccinuri covid-19
WhatsApp

Procentul populației vaccinate din continentul Africa este sub 3%. Un număr mare de doze folosite, mai exact 99% din vaccinurile administrate în Africa, au provenit de la țările bogate.

Africa de Sud este prima țară africană care realizează o parte a procesului, mai exact ultima, care constă în umplerea și finisarea în special pentru Pfizer și Johnson & Johnson. Egipt, Maroc și Algeria intenționează să concureze cu Africa de Sud pentru a obține suveranitatea vaccinului, încercând procesul de fabricație de la început până la sfârșit. Și în această cursă sunt alte două țări care intenționează să se alăture: Senegal și Rwanda.

Inițiativa public-privată Covax, lansată de Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății, nu a reușit să reducă diferența dintre țările dezvoltate și cele sărace cu privire la capacitatea de vaccinare.

Uniunea Africană își dorește ca până în 2040 continentul să producă cel puțin 60% din vaccinurile sale. Africa de Sud are cea mai bună bază: compania Aspen Pharma, care produce deja vaccinul Johnson & Johnson. Aspen Pharma este o companie care poate produce vaccinuri sub brevetele altor companii farmaceutice, menționează elpais.com. Producția din Africa de Sud va reduce costul, pentru că trei sau patru euro reprezintă foarte puțin pentru Europa în timp ce în țările africane înseamnă bani.

O controversată investigație recentă a The New York Times arată că o parte din vaccinurile fabricate de Aspen Pharma în Africa de Sud erau exportate în afara Africii. Compania farmaceutică a impus această condiție în contract pentru mutarea unei părți din producția sa. În schimb, compania Biovac își propune să realizeze tot procesul de producție în Africa de Sud. Instalațiile Biovac vor avea capacitatea maximă în 2023, cu o producție de 100 de milioane de doze pe an. În viitor, accentul se va pune pe construirea infrastructurii pentru stocarea vaccinurilor Pfizer, care trebuie să fie păstrate la o temperatură de minus 70 de grade.

Proiectul a început deja și are finanțare de la Comisia Europeană, Germania și Franța, primele 26 de milioane de dolari fiind deja plătite.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel