Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraş important care rămăsese sub controlul forţelor guvernamentale afgane. Evenimentele s-au desfăşurat cu repeziciune. Preşedintele ţării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.
Între timp, talibanii s-au instalat chiar în palatul prezidenţial, de unde au şi ţinut o conferinţă de presă, iar centrul acţiunii s-a mutat, duminică seara, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare şi ieşire din ţară unde controlul încă este deţinut de americani. Sunt scene de adevărat haos, pe măsură ce oamenii speriaţi vor să fie evacuaţi cât mai repede.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldaţi americani în Afganistan, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării. Astfel, un total de 6.000 de soldaţi americani se vor afla în curând Afganistan.
Trupele suplimentare provin de la divizia 82-a aeropurtată, care se îndrepta spre Kuweit pentru a fi în aşteptarea unor eventuale ordine de intervenţie.
Misiunea principală a celor 1.000 de soldaţi americani suplimentari trimişi la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internaţional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe şi punctul de ieşire pentru personalul ambasadei SUA şi pentru afganii care părăsesc ţara.
În acest moment, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldaţi americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.
Au existat incidente de securitate în apropierea aeroportului, dar forţele americane nu au fost vizate şi nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.
Forţele turceşti rămân în teren şi participă, de asemenea, la eforturile de securizare, dar oficialul american nu a putut preciza dacă ele au fost implicat în schimburi de focuri despre care există relatări că s-ar fi auzit la aeroport.
Armata americană supraveghează controlul traficului aerian în teren, care este în continuare gestionat de controlorii de trafic aerian afgani. Zborurile civile şi militare continuă, a mai declarat oficialul din domeniul apărării, deşi au existat întârzieri şi opriri temporare ale zborurilor civile.
Armata americană va avea capacitatea maximă de a evacua aproximativ 5.000 de persoane pe zi de pe aeroportul internaţional din Kabul, dar în prezent nu este atinsă această capacitate, a precizat oficialul.
Statele Unite le-au explicat clar talibanilor la negocierile de la Doha care sunt planurile şi au avertizat că orice încercare de a trage asupra forţelor americane va întâmpina un răspuns dur, a adăugat oficialul, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News