Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
AEP a decis: Ca să candidezi la parlamentare în Diaspora trebuie să ai domiciliul în România
WhatsApp
Senatorul USR pentru Diaspora, Radu Mihail, a semnalat o piedica legislativă care îi împiedică pe românii care au domiciliul stabilit în străinătate să candideze în România.
Radu Mihail

"Încă o piedică pentru românii din Diaspora - poziția oficială AEP: trebuie să ai domiciliul în România ca să candidezi la parlamentare în Diaspora

Cetățenii români deținători de pașapoarte CRDS sunt obligați să-și stabilească domiciliul în România dacă vor să candideze la parlamentare pentru Diaspora

“Astfel, din economia textelor mai sus invocate din Legea 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, rezultă că, pentru a candida, condițiile prevăzute de lege trebuie îndeplinite la data depunerii candidaturii.”

Deci, pe scurt: dacă vrei să fii parlamentar de Diaspora, să reprezinți românii din străinătate, pasul 1 este să ai obligatoriu domiciliul în România.

Nu sunt de acord cu această prevedere, pentru că este contra-productivă. Românii din Diaspora sunt oameni muncitori, antreprenori, deținători de afaceri. Nu trebuie să-i punem pe drumuri, să îi facem să vină în România, să-și stabilească domiciliul aici, să completeze dosare peste dosare, să piardă ore întregi la cozi la ghișee ca să poată să candideze la alegeri. Nicio lege, nici Constituția nu interzice dreptul de a candida la alegeri pentru românii cu domiciliul în străinătate.

Această prevedere este abuzivă. În mod normal, Avocatul Poporului ar trebui să se sesizeze și să investigheze situația", a scris senatorul pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel