Anunțul trist al trecerii sale din lumea noastră a fost făcut pe rețelele de socializare de către colegul său de scenă, Cojocaru Dan.
"De câteva minute bune cuvintele refuză să mai iasă... Doamna Ileana Ploscaru, cea care mi-a fost mai întâi profesor iar mai apoi colegă de scenă a plecat la stele. Pentru că Doamna Ileana a fost și va rămâne una dintre ele! Drum bun OM minunat. Dumnezeu să te odihnească în pace!", a scris el.
Ileana Ploscaru și-a început cariera în lumea teatrului la Teatrul Național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca în anul 1951, când a debutat în spectacolul "Fântâna turmelor" de Lope Félix de Vega Carpio, sub regia lui Ion Dinescu. Ulterior, în 1961, a trecut la Teatrul de Stat din Constanța, unde și-a continuat cariera de actorie și a impresionat publicul cu fiecare apariție scenică.
Cu o serie impresionantă de roluri în peste zece spectacole, precum "Scaiul" de Georges Feydeau, "Titanic Vals" de Tudor Mușatescu, "Trei surori" de A.P. Cehov și "Bătrâna și hoțul" de Viorel Savin, Ileana Ploscaru și-a demonstrat talentul actoricesc și a lăsat o amprentă puternică asupra teatrului românesc.
În recunoașterea contribuției sale deosebite la patrimoniul cultural al României, Ileana Ploscaru a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța din partea Consiliului Local Municipal în 2016. În 2017, cu ocazia celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Teatru "Miturile Cetății," a fost lansată cartea "Ileana Ploscaru – Teatru, teatru și iar teatru...," o antologie teatrologică semnată de Constantin Paraschivescu și Irina Zlotea, ce a oferit o privire mai adâncă în cariera și viața remarcabile ale artistei.
Recent, pe 27 mai 2021, Senatul UNITER (Uniunea Teatrală din România) a decis să acorde Premiul pentru întreaga activitate lui Ileana Ploscaru, ca o recunoaștere a celor 70 de ani de carieră profesională și a impactului semnificativ pe care l-a avut asupra lumii teatrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News