Alţi 14 turişti - opt francezi şi şase belgieni - au fost răniţi când autocarul în care se aflau a intrat în coliziune cu o maşină pe drumul deşertic lung de aproape 300 km care duce la cele două temple de la Abu Simbel, a precizat guvernoratul într-un comunicat.
Toţi răniţii se află în "stare stabilă" după ce au fost spitalizaţi pentru "fracturi, echimoze şi răni superficiale", precizează textul citat.
Accidentele de circulaţie sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt adesea prost întreţinute şi codul rutier puţin respectat.
Potrivit statisticilor oficiale, acestea s-au soldat cu 7.000 de morţi în 2020 în ţara cea cu cea mai mare populaţie din lumea arabă, cu 103 milioane de locuitori.
Templele de la Abu Simbel, vechi de peste 3.000 de ani, deplasate în afara amplasamentului lor original pentru a evita ca ele să fie scufundate de creşterea apelor Nilului odată cu construcţia barajului de la Asuan în anii 1960-70, reprezintă unul dintre principalele situri turistice din Egipt.
Însă situl foarte popular odinioară în rândul turiştilor este în prezent mult mai puţin frecventat.
După anii de instabilitate politică din cauza revoltei populare din 2011, care au dat o lovitură dură sectorului-cheie al turismului, Egiptul abia a reuşit în 2019 să-şi facă vizitatorii să revină, promovând în special patrimoniul său antic, notează AFP.
În 2020, odată cu începutul pandemiei de COVID-19, veniturile din turism - domeniu în care lucrează două milioane de egipteni şi care generează peste 10% din PIB - au scăzut vertiginos, de la 13 miliarde la patru miliarde de dolari.
În august 2021, Rusia a reluat zborurile sale întrerupte timp de şase ani după prăbuşirea unui avion, revigorând acest sector.
Invadarea Ucrainei de către armata rusă a dat însă o lovitură dură relansării turismului în Egipt, în condiţiile în care cele două ţări furnizau înainte de război 40% din turişti, în principal la Marea Roşie.
Francezii şi belgienii sunt, în schimb, pe primele locuri în topul grupurilor naţionale de vizitatori ai siturilor faraonice de la Luxor şi Asuan.
Regimul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi organizează frecvent vizite ale diplomaţilor, bloggerilor şi altor influenceri pentru a reface blazonul turistic al ţării. Autorităţile de la Cairo autorizează, de la începutul lui aprilie, intrarea pe teritoriul său a zeci de noi naţionalităţi fără viză prealabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News