Publicitate
A înflorit socul! Și trebuie sp profităm de el pentru a prepara natural socata. Se pregătește repede, are un gust delicios și răcoritor și aduce o mulțime de beneficii organismului.
Dintr-un loc cât mai curat și nepoluat trebuie să culegeți florile de soc. În felul acesta puteți face socata fără să spălați florile întrucât prin spălare, odată cu praful se duce și tot polenul aromat și parfumat de pe florile de soc. Ar fi păcat să îl pierdem. Florile trebuie să fie tinere, deschise, sănătoase, să nu fie uscate sau ofilite.
Iată cum faci cea mai bună rețetă de socată, ca pe vremea bunicii.
- un borcan de sticlă - aproximativ 4 litri
- 10 flori de soc mari
- 300 g zahăr
- 4 lămâi zemoase
- 3 litri de apă.
Nu cheltui nici bani, nici timp! Înghețată cremoasă de casă din doar două ingrediente
Punem zahărul și sucul de la două lămâi în borcanul curat de sticlă. Mai apoi, turnăm aproximativ un litru de apă și amestecăm cu o lingură până când zaharul este dizolvat. Punem florile de soc în borcan și celelalte două lămâi tăiate felii subțiri. Completăm borcanul cu apă până sus și îl acoperim cu o farfurie potrivită ca mărime care să acopere gura borcanului împotriva insectelor, dar să nu etanșeze perfect. Gazele de fermentație care se formează în borcan trebuie să poată ieși afară.
Mutăm borcanul afară, la soare. Măcar o dată pe zi amestecați cu o lingură să se mai vânture florile și feliile de lămâie și să își lase toată aroma. În funcție de cât e de cald afară, socata va fi gata în 2 - 4 zile. În acest timp se va tulbura și florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului.
Gustați socata după 2 zile și decideți dacă vă place sau mai trebuie lăsată. Unora le place mai acidulată, alții o preferă mai blândă.
Brânză mozzarella de casă, rețeta rapidă și simplă. Nu o mai cumpăra din supermarket!
Strecurați conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le păstrați la frigider. Socata se servește rece și rezistă la frigider 3-4 zile.
Dacă vrei să obții o socată de culoare brună, poți folosi zahăr brut sau zahăr tos, care a fost caramelizat. Pentru a grăbi fermentarea socatei, poți folosi câteva boabe de orez. Socata se poate pregăti în orice sezon, dacă păstrezi flori uscate de soc în pungi de hârtie, într-un loc răcoros. Dacă pregătești socată în extrasezon, ține cont de faptul că aroma florilor de soc se mai pierde (odată cu procesul de uscare) și este nevoie să adaugi 2-3 flori de soc uscate în plus în rețeta de socată.
Poftă bună!
Dacă ai cartofi și lapte, vei da pe spate familia cu aceste gofre. Fă porție dublă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News