Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa a autorizat vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron
WhatsApp
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron.
Un nou val de COVID pare să reapară în Europa odată cu sosirea vremii reci

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, informează AFP şi Reuters.

Vaccinurile "ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus", au precizat într-un comunicat reprezentanţii EMA, o agenţie al cărei sediu general se află în oraşul olandez Amsterdam.

Ţările din Uniunea Europeană se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.

Noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.

EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

Potrivit Reuters, decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri aparţine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor.

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Decizia anunţată joi de EMA intervine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer pentru a ţinti actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis pentru a fi evaluat de EMA, în timp ce transmiterea boosterului bivalent de la Moderna este iminentă.

EMA îşi va anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în săptămânile următoare, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc în mod special subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

FDA a autorizat vaccinurile adaptate de Moderna şi Pfizer-BioNTech împotriva variantei Omicron

 

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat miercuri vaccinurile anti-COVID-19 adaptate atât de compania Moderna, cât şi de alianţa Pfizer-BioNTech, pentru a contracara actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, informează Reuters.

Ambele vaccinuri includ însă şi substanţa activă care combate varianta originară a noului coronavirus, ţintită de toate vaccinurile precedente anti-COVID-19, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare în această toamnă.

Administrat într-o singură doză, noul vaccin Moderna este autorizat pentru persoane de peste 18 ani, în timp ce noul vaccin bivalent produs de Pfizer a fost autorizat pentru persoane cu vârste de peste 12 ani. Aceste doze trebuie să fie administrate după cel puţin două luni de la finalizarea schemei primare de vaccinare sau la cel puţin două luni după cel mai recent booster.

Guvernul american a achiziţionat 105 milioane de doze cu vaccin bivalent Pfizer şi 66 de milioane de doze ale vaccinului adaptat de Moderna, încercând să evite efectele negative ale unui potenţial nou val de infectări, în contextul în care şcolile îşi reiau activitatea şi oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise odată cu răcirea vremii.

Grupul Pfizer a anunţat că unele dintre acele doze pot fi livrate imediat, iar compania poate să livreze până la 9 milioane de doze începând din 9 septembrie.

În iunie, FDA a cerut celor două companii să îşi adapteze vaccinurile anti-COVID-19 pentru ca ele să vizeze cele două subvariante de Omicron care se fac vinovate de cea mai recentă creştere a numărului de infectări la nivel mondial. Subvarianta BA.5 reprezintă în prezent peste 88% din totalul infectărilor confirmate în Statele Unite.

Cei doi producători de vaccinuri nu au finalizat încă testarea pe pacienţi umani a boosterelor adaptate pentru a combate subvariantele BA.4 şi BA.5. FDA s-a bazat în decizia sa de autorizare pe datele de siguranţă şi de eficienţă furnizate pentru vaccinurile iniţiale, precum şi pe rezultatele unor studii clinice vizând boostere bivalente create pentru a contracara prima subvariantă Omicron, BA.1.

"Avem încredere în dovezile care susţin aceste autorizaţii", a declarat medicul Peter Marks, un oficial cu rang înalt care monitorizează evaluarea vaccinurilor în cadrul FDA.

Comitetul consultativ pentru vaccinare din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) se va reuni joi pentru a formula la rândul său o serie de recomandări despre utilizarea acestor vaccinuri adaptate, pe care directoarea CDC, Rochelle Walensky, le va lua în considerare înainte de a anunţa decizia sa finală în această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
28 ian 2023, 13:32
DCBusiness.ro
28 ian 2023, 13:32
RadioDCNews.ro
26 ian 2023, 12:11
DCNews.ro
28 ian 2023, 18:23
Astrosens.ro
23 ian 2023, 15:55
DCMedical.ro
28 ian 2023, 14:43
Spectacola.ro
28 ian 2023, 15:05
DCNews.ro
28 ian 2023, 18:23
DCMedical.ro
28 ian 2023, 14:43
Spectacola.ro
28 ian 2023, 15:05
Astrosens.ro
23 ian 2023, 15:55
RadioDCNews.ro
26 ian 2023, 12:11
DefenseRomania.ro
21 ian 2023, 21:04
DefenseRomania.ro
21 ian 2023, 21:04