Urzica este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale medicinale. Consumată mai ales sub formă de ceai, această plantă poate fi un real adjuvant în multe aspecte ale sănătății, cum ar fi problemele cardiace, sănătatea intestinelor, dezvoltarea imunității, îmbunătățirea funcției renale, reducerea alergiilor, tratamentul infecțiilor urinare și durerile cauzate de artrită.
Urzica are proprietăți antibacteriene, antifungice, astringente și antiinflamatoare. Mai mult, este bogată în vitaminele A, B, C și K, fiind o sursă importantă de caroten și fier. Prin efectul său de a alunga toxinele din organism, este un puternic purificator al sângelui. Să le descoperim pe rând.
Ceaiul de urzică este eficient în scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, menținându-le stabile. Urzica poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și infarctul. În plus, un studiu din 2013 susține faptul că extractul de frunze de urzică scade nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Un studiu publicat în Scientific World Journal a constatat că ceaiul de urzică este o sursă de compuși polifenoli (o substanță chimică vegetală) care ajută la prevenirea și gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile de inimă și obezitatea. În plus, ceaiul de urzică are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reglarea digestiei și la reducerea cazurilor de constipație și diaree.
Vezi și: De ce să pui o cană cu orez în şifonier. Cele mai populare trucuri cu orez
Ceaiul de urzică poate ajuta la reducerea simptomelor de durere, datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Consumul de ceai de urzică poate ajuta la ameliorarea durerilor, cum ar fi durerile musculare, durerile articulare și durerile de cap. Potrivit unei cercetări publicate în 2018 în revista Molecules, urzica poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare, de obicei la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.
În timp ce frunzele plantei sunt iritante pentru piele, beneficiile ceaiului de urzică variază de la reducerea iritației pielii, la ameliorarea simptomelor alergice. Proprietățile antihistaminice, antiinflamatorii și antimicrobiene ale urzicii ajută în tratarea problemelor de piele, cum ar fi eczema și acneea. De fapt, un studiu publicat în 2017 în Iranian Journal of Pharmaceutical Research sugerează că febra fânului este o alergie care poate fi tratată cu ceai de urzică.
Ceaiul de urzică este folosit pentru a trata infecțiile tractului urinar (UTI), problemele renale și de prostată. Fiind un diuretic, urzica poate ajuta la o urinare sănătoasă și, de asemenea, inhibă creșterea agenților patogeni care provoacă ITU și pietre la rinichi. Un studiu publicat în 2014 în Molecular Medicine Reports arată că ceaiul de urzică poate reduce acumularea de cristale de oxalat de calciu în rinichi, principala cauză a pietrelor la rinichi.
Vezi și: Cum să adormi într-un minut cu tehnica 4-7-8. Metoda revoluționară cu rezultate incredibile!
Planta de urzică este bogată în aminoacizi, proteine, flavonoide și minerale care întăresc oasele, precum fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu și zinc. Un studiu publicat în 2016 în revista Food Science & Nutrition sugerează, de asemenea, că vitaminele și mineralele prezente în urzică sunt capabile să protejeze sănătatea oaselor. Consumă ceai de urzici oricând ai ocazia.
Nivelul de antioxidanți și vitaminele A și C din ceaiul de urzică ajută la stimularea sistemului imunitar. Antioxidanții prezenți în urzică protejează sistemul imunitar și ajută la întărirea imunității. Oamenii de știință de la Universitatea Hacettepe din Turcia au descoperit că urzica stimulează celulele T care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli care pot slăbi sistemul imunitar.
Datorită efectului de îmbunătățire a circulației de la nivelul scalpului, ceaiul de urzici este un remediu extraordinar pentru accelerarea ritmului de creștere a părului. Protejează firele de păr, reduce căderea lor și stimulează îngroșarea lor. Este un remediu simplu cu un cost redus, pe care îl ai la îndemână în orice sezon.
N.R.
Acest articol este pur informativ. Colectivul StiriDiaspora.ro nu are calitatea de a prescrie un tratament medical sau de a stabili niciun tip de diagnostic. Vă rugăm să consultați un medic pentru rezolvarea problemelor de sănătate sau în cazul prezentării oricărui tip de afecțiune sau disconfort.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News