Vinetele, bogate în carbohidraţi

 

Vinetele, legumele-vedetă ale verii sunt cele mai recomandate diabeticilor, deoarece acestea conţin doar 4 grame de zăhar la o cantitate de 100 de grame.

 

În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar.

 

În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

 

Fasolea împiedică absorbţia zaharurilor

 

Pentru că are foarte puţină grăsime şi cholesterol deloc, fasolea este foarte indicată în regimul diabeticilor. O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

De altfel, fasolea mai este cunoscută şi sub denumirea de “mâncător de zahăr” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.

 

 

Spanacul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi

 

Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Acestea reduc riscul apariţiei diabetului, sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% riscul apariţiei diabetului.

 

Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. . Veritabil vraci al naturii, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale. De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

 

“Puterea bărbatului”, excelentă sursă de fibre solubile

 

Ţelina este foarte bună şi pentru diabetici. O poţi amesteca cu suc de morcovi şi pătrunjel şi vei obţine un medicament miraculos, care ajută la menţinerea glicemiei sub control.

Uşor de digerat, ţelina scade tensiunea arterială, detoxifică organismul, este un excelent aliat în diete şireglează disfuncţiile hormonale. Numită popular “puterea bărbatului”, rădăcinoasa este o importantă sursă de vitamine care acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic şi expectorant.

 

Ţelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conţine de asemenea cantităţi importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu.

 

Reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea nivelului de LDL, aşa-numitul „colesterol rău”.

SURSA: ADEVARUL