Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
11-M, 18 ani de la cel mai sângeros atentat din istoria Spaniei: Ziua victimelor terorismului
WhatsApp
Au trecut 18 ani de la cel mai sângeros atac terorist din istoria Spaniei. La 11 martie 2004 (cunoscut și sub numele de 11-M ), mai mulți teroriști dintr-o celulă a Al Qaeda, un grup fundamentalist islamic, au aruncat în aer 4 trenuri Cercanías în diferite puncte din Madrid.
11-M, 18 ani de la atentatul care a distrus Spania: Ziua victimelor terorismului

193 de persoane au murit și 1.858 au fost rănite. Au trecut aproape 20 de ani, dar nici măcar familiile victimelor nu uită și nici Spania, care sărbătorește astăzi și ziua de comemorare a victimelor terorismului pe care Uniunea Europeană a instituit-o tocmai ca urmare a acestui atentat.

 

11-M: povestea spusă ani mai târziu

 

Atentatele din acel 11 martie 2004 au avut loc la ora de vârf a dimineții, cu zece explozii aproape simultane, între 7:36 și 7:40, în patru trenuri regionale de navetiști, care au provenit de la mai multe rucsacuri încărcate cu explozibili conectați la un cronometru.

Prima intenție a atacatorilor a fost ca toate rucsacurile să explodeze în același timp în stația Atocha, însă întârzierea unor trenuri a făcut ca exploziile să se producă în puncte diferite. Explozia simultană a patru trenuri la Atocha ar fi provocat probabil un număr și mai mare de morți, odată cu prăbușirea stației și a metroului subteran.

 

Ziua neagră a Spaniei: 192 de morți și mii de răniți

 

Trei dintre bombe au explodat într-un tren aflat chiar în gara Atocha, una dintre cele mai importante din Madrid. Alte două au explodat într-un tren oprit în stația El Pozo del Tío Raimundo . O altă bombă a explodat într-un tren aflat în stația Santa Eugenia. Toate acestea sunt stații care se află în cartierele din sudul Madridului, în cartierele Puente de Vallecas și Villa de Vallecas, istoric unul dintre cele mai umile cartiere din oraș.

La acea vreme, trenurile erau pline de oameni care se îndreptau spre locul de muncă. Alte patru bombe au explodat într-un tren care se pregătea să intre în Atocha, pe Calle de Téllez.

Dintre cele 193 de victime, 67 au fost înregistrate în stația El Pozo, 64 în apropiere de Calle Téllez , lângă stația Atocha , 34 în stația Atocha, 16 în stația Santa Eugenia. Celelalte 12 au murit în spitalele din Madrid în care fuseseră transferate.

 

11-M și alegerile

 

Atentatul a avut loc cu trei zile înainte de alegerile generale care urmau să aibă loc pe 14. Guvernul demisionar era cel al lui Aznar (Partidul Popular), care încorporase Spania în coaliția de țări care au susținut Statele Unite în războiul din Irak, cu oameni și mijloace. Încă din primele ore după masacru, guvernul Aznar a afirmat că a fost vorba de un atac al ETA.

Încă din primele ore, însă, au circulat îndoieli cu privire la responsabilitatea grupului terorist basc: ETA nu comisese niciodată atentate de asemenea caracteristici, nu mersese niciodată atât de departe și întotdeauna avertizase cu telefoane anonime înainte de a comite atentate. În plus, din cauza caracteristicilor lor, mulți au considerat că explozibilii folosiți erau opera jihadiștilor.

De asemenea, banda de teroriști a declarat după atac că nu a avut nimic de-a face cu masacrele. Cu toate acestea, guvernul, cu câteva zile înainte de alegeri, a continuat să dea vina pe gruparea teroristă bască.

 

Tragedia din Spania a fost opera terorismului islamic

 

Guvernul Aznar și candidatul PP, Mariano Rajoy, au continuat să afirme până în ultimul moment că atacul fusese opera grupului armat basc. Pe 12 și 13 au avut loc mari demonstrații în toate orașele împotriva terorismului, iar pe 13 a fost o parte a presei cea care a dezvăluit că bombele fuseseră opera terorismului islamic pentru a "pedepsi" Spania pentru participarea sa la războiul din Irak. Știrea s-a răspândit din ce în ce mai mult, ciocnindu-se cu versiunea guvernului care dădea vina pe ETA.

 

14 martie, ziua alegerilor generale

 

La 14 martie, Partidul Popular, care conducea în sondaje până cu o săptămână mai devreme, a pierdut alegerile: a câștigat Partidul Socialist (PSOE) condus de Zapatero, care a guvernat țara până în toamna anului 2011.

O comisie de anchetă creată de noul guvern spaniol a condamnat 21 de persoane la capătul unui lung proces care s-a încheiat în octombrie 2007 și a stabilit că atacurile au fost opera unui grup de extremiști de inspirație jihadistă care nu aveau legături directe cu Al-Qaida.

 

Printre victimele din 11-M se aflau și 7 români

 

Naționalitatea victimelor atentatului din 11 martie 2004 de la Madrid : 130 de victime erau de naționalitate spaniolă, 16 de naționalitate română, 7 persoane erau din Ecuador, 12 victime erau de naționalitate bulgară, 4 din Polonia, alte 7 din Peru, 2 din Columbia, 2 din Republica Dominicană, 2 din Honduras, 2 din Maroc, 2 din Ucraina, 2 din Ucraina, 1 victimă din Brazilia, 1 din Cuba, 1 din Chile, 1 din Filipine, 1 din Guineea-Bissau și 1 din Franța.

 

Ziua victimelor terorismului

 

11 martie este ziua de comemorare a victimelor terorismului în cadrul Uniunii Europene. O zi dedicată, de asemenea, familiilor și prietenilor victimelor. Această dată a fost aleasă pentru a comemora aniversarea atacului terorist care a avut loc la Madrid în 2004, în care și-au pierdut viața 192 de persoane și 1.800 au fost rănite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel