În condițiile în care Germania se confruntă cu o penurie de locuințe, nu există suficiente proprietăți de închiriat pentru a face față cererii ridicate - în special în orașe mari precum Berlin, Munchen și Frankfurt - iar apartamentele disponibile pot depăși adesea chiar și cele mai generoase bugete.
În condițiile în care chiriașii sunt disperați să găsească locuințe la prețuri accesibile, escrocii profită de această ocazie pentru a plasa pe piață anunțuri false, adesea în locații de vis cu chirii mai mici decât media. În timp ce unele dintre aceste escrocherii pot fi ușor de identificat, altele pot fi foarte sofisticate, escrocii creând site-uri web cu aspect profesional și permițând chiar chiriașilor de nădejde să le vadă proprietățile.
Așadar, cum vă protejați banii și cum vă feriți de escroci atunci când vă căutați o chirie în Germania. Iată 10 modalități prin care vă protejați de înșelătoriile în materie de închirieri.
Cheia pentru a evita escrocii din Germania este să fiți atenți la anumite semne. A fost încărcat anunțul pentru proprietate în mijlocul nopții, anunțul este sărac în detalii sau este scris într-o germană sau engleză proastă și oferta pare prea bună pentru a fi adevărată?
Deși ar fi frumos să credem că încă mai există apartamente ieftine, găsirea unei proprietăți atractive la un preț prea rezonabil este, de obicei, un semnal de alarmă.
Dacă cineva care pretinde că este proprietar vă contactează din senin, acesta este, de asemenea, un semnal de alarmă Cu atât de mulți oameni în căutare de locuințe, majoritatea agenților de închiriere și a proprietarilor vor avea mai mult decât persoane care caută să le închirieze proprietățile fără a fi nevoie să ia ei înșiși legătura cu oamenii. Oricine o face este mai mult ca sigur că este un escroc.
Unul dintre principalele semne de alarmă este un proprietar care pretinde că închiriază proprietatea din străinătate sau care spune că este plecat din țară din alte motive, cum ar fi o călătorie de afaceri de ultim moment.
De obicei, acesta este un mod al escrocului de a scuza faptul că nu va putea să vă întâlnească personal sau chiar să vă arate proprietatea înainte de a o închiria.
"Când apare țara în care locuiește proprietarul, atunci aș spune că există o șansă foarte mare ca aceasta să fie o înșelătorie", a declarat Kuba Rudzinski, una dintre persoanele care căzut victimă fraudelor de închiriere din Berlin-Neukölln, pentru publicația The Local.
Chiar dacă scuza pare plauzibilă, cel mai bine este să ignorați pe oricine încearcă să vă vândă o poveste despre cum locuiește în străinătate și pur și simplu să vă continuați căutarea unei case.
Înainte de depune o ofertă, faceți o cercetare amănunțită asupra proprietății, proprietarului și chiar agentului de închiriere.
Verificarea imaginilor și a textului folosit în anunțurile de apartamente printr-un motor de căutare precum Google vă va ajuta să identificați rapid fotografiile de arhivă și textul furat din alte anunțuri. În cazul fotografiilor, acest lucru este cunoscut sub numele de căutare inversă a imaginii.
De asemenea, merită să verificați dacă site-urile web la care sunteți trimis sunt complet funcționale și nu sunt copii ale altor site-uri ale agenților de închiriere, precum și dacă adresele de e-mail corespund domeniului site-ului web.
Nu acceptați niciodată să închiriați o proprietate fără să o vedeți mai întâi personal. Aranjați o vizionare și profitați de ocazie pentru a pune întrebări despre proprietate și despre cartier. Kuba recomandă, de asemenea, să vorbiți cu vecinii din clădire pentru a verifica dacă proprietatea este cu adevărat închiriată.
"Mergeți la locul respectiv înainte și întrebați vecinii: acest apartament este într-adevăr de închiriat? Pentru că, în general, acești oameni știu", a spus el. "Va trebui să vă convingeți să o faceți, desigur, dar întrebați în clădire, întrebați la etajul unde se află apartamentul".
Plățile în avans pentru orice, fie că este vorba de mobilă, de un depozit sau de obținerea unei șanse de a vedea proprietatea, ar trebui să fie considerate un semnal de alarmă major.
Conform legislației germane, de obicei, se așteaptă să plătiți depozitul doar până la începutul contractului de închiriere convenit - și cu siguranță nu cu mai multe luni în avans.
De asemenea, aveți dreptul legal de a plăti avansul de trei luni în trei tranșe, așa că trebuie să fiți cu siguranță precaut cu proprietarii care vă presează să transferați o sumă foarte mare.
Dacă sunteți cu adevărat îngrijorat, căutați alternative pentru plata depozitului, cum ar fi Kautionversicherung (asigurarea depozitului) sau un Mietkautionssparbuch, prin care deschideți un cont bancar și dați suma în gaj proprietarului, în loc să transferați banii direct.
Dacă un proprietar sau un agent de închiriere refuză să se întâlnească cu dumneavoastră în persoană sau insistă să realizeze toate comunicările online, probabil că nu este cine spune că este.
Insistați să vă întâlniți față în față pentru a le verifica identitatea și a vă asigura că au o legătură legitimă cu proprietatea.
Nu toate escrocheriile cu chirii au ca scop obținerea directă de bani de la dumneavoastră: mulți escroci urmăresc pur și simplu datele dumneavoastră personale în scopul furtului de identitate.
Aveți grijă să nu furnizați documente personale sau informații sensibile înainte de a fi verificat legitimitatea contractului de închiriere, mai ales când este vorba de lucruri precum scanarea pașaportului sau alte forme de identitate.
Dacă nu sunteți sigur de vreun aspect al contractului de închiriere sau dacă ceva pare suspect, cereți sfatul unor experți juridici sau asociații de chiriași.
Cu toate acestea, fiți conștienți că acest lucru nu este întotdeauna o garanție de fier că o chirie este legitimă. În ultimii ani, escrocii au devenit din ce în ce mai sofisticați, ajungând chiar să producă contracte de închiriere etanșe pentru potențialii chiriași.
În opinia avocatei civile Emilia Tintelnot, a deveni membru al unei asociații de chiriași poate fi o modalitate bună de a obține consiliere juridică la prețuri accesibile și poate fi utilă și încheierea unei asigurări juridice pentru a vă asigura că puteți avea acces la ajutor atunci când aveți nevoie, fără a fi nevoit să plătiți în avans onorariile avocaților.
Evitați să faceți presupuneri bazate pe stereotipuri sau pe noțiuni preconcepute despre sexul sau naționalitatea cuiva, deoarece acest lucru vă poate face să treceți cu vederea lucruri pe care altfel le-ați putea vedea ca fiind semne de avertizare.
În cazul lui Kuba, faptul că escrocii erau germani i-a făcut să pară mai legitimi în ochii lui, deoarece polonezii au tendința de a-i vedea pe germani ca fiind respectuoși față de lege și demni de încredere.
Fiți conștienți de faptul că escrocii pot proveni din orice mediu cultural și pot folosi o varietate de tactici pentru a-i înșela pe chiriașii neștiutori.
Documentați toate comunicările, acordurile și tranzacțiile legate de procesul de închiriere, inclusiv numerele de telefon și orice detalii bancare furnizate.
Potrivit poliției din Berlin, acest tip de dovezi poate fi cruciale pentru o investigație.
Deși dovezile pot diferi de la un caz la altul, "fotografiile, detaliile de contact folosite de infractori, documentele originale, detaliile bancare cu chitanțele de plată" sunt deosebit de utile pentru anchetatori și ar putea ajuta poliția să oprească definitiv escrocii.
-----------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News